Facebook algoritması, aldatmaca makaleyi seçti!

Facebook'un yeni devreye giren, Trending Topics bölümündeki bağlantıları seçen algoritması, ikinci ilginç hatasını yaptı!

Facebook algoritması yanılırsa...

Facebook'un çok okunan makaleleri seçmekte kullandığı algoritma, geçtiğimiz Cuma günü listenin başına "9/11" olayının uçak saldırısıyla değil, binaya yerleştirilen bombalar yoluyla gerçekleştiğini ileri süren bir haberi yerleştirdi.

Böylece Facebook'un algoritması, iki hafta içerisinde ikinci sahte makaleyi Trending Topics listesine almış oldu. Trending Topics'e giren diğer bir makale, 27 Ağustos'ta Fox News spikeri Megyn Kelly hakkındaki uydurma bir hikaye olmuştu.

Aylık aktif kullanıcısı 1 milyarı aşan Facebook'un Trending Topics bölümü, içeriği doğru olsun veya olmasın, diğer siteler için tam bir trafik kaynağı. 11 Eylül olaylarıyla ilgili sahte yazının sosyal ağ tarafından fark edilip kaldırılması ise fazla sürmedi; bağlantı neredeyse hemen kaldırıldı.

Facebook'tan bir yetkili, yaptığı açıklamada "listede görünen şaka amaçlı makalenin farkındayız ve bunu çözmek için geçici bir adım olarak, bu konu başlığını kaldırdık" dedi. 11 Eylül konusu, listeye diğer konular gibi "organik" biçimde giriş yapsa da, konuyla ilgili bağlantı, şaka amaçlı makale tarafından ele geçirilmişti.

Facebook, söz konusu makalenin tam olarak hangi nedenle Trending Topics bölümüne sızdığının detaylarını ise açıklamadı.

Okuyucu Yorumları