Facebook büyük, ama ne kadar büyük?

Facebook büyük, ama ne kadar büyük? İşte bir internet sitesinin gelebileceği son nokta...

Facebook şov yapıyor!

Facebook'un kaç sunucusu var? Facebook bu soruya 2008'den beri 10.000'den fazla cevabını veriyor! Ama bu değişti...

Facebook açıkladığı rakamı uzun süredir değiştirmedi. Bununla birlikte kullanıcı sayısı 300 milyonu çoktan aştı. Facebook'un da yükü katlandı, sunucu sayısının hala 10.000 olması imkansız.

Güncel rakam nihayet Facebook teknoloji başkan yardımcısı Jeff Rothschild tarafından açıklandı: Facebook'un hali hazırda 30.000 sunucusu var. Facebook sunucu kapasitesini her gün arttırıyor. Bu rakam Facebook'un 18 ayda 20.000 sunucu eklediğini gösteriyor. Bu da Mayıs 2008'de alınan 100 milyon dolarlık krediyi açıklıyor. Ayrıca Facebook her yıl veri merkezlerine 20 milyon dolar harcıyor.

Haberin devamında: Facebook'ta kaç fotoğraf var?

Facebook'ta kaç fotoğraf var?

Facebook'ta kaç fotoğraf var?

Facebook'taki sunucu sayısı haricinde detaylar da ortaya çıktı. Şu an için 80 milyardan fazla fotoğraf depolanıyor. Aslında "sadece" 20 milyar fotoğraf var ama bunlar 4 farklı boyutta depolanıyor. Facebook saniyede 600.000 fotoğraf gösteriyor.

Bununla da kalmıyor, Facebook'ta kaydedilen log bilgileri günlük 25 Terabyte yer kaplıyor. Bu boyutta bir şirkette 230 mühendis çalışıyor. Mühendis başına 1 milyondan fazla kullanıcı düşüyor.

Internet şirketleri arasında sunucu sayısıyla en büyüklerden birisi olan Facebook'tan daha çok sunucusu olanlar da var. İnternet siteleri için hosting satan Rackspace, 1&1 Internet ve OVH'nin her birinde 50.000'den fazla sunucu var.

Okuyucu Yorumları