Facebook gibi sitelerde ne kadar güvendeyiz?

Facebook ve bunun gibi sitelerdeki kişisel bilgilerimiz acaba ne kadar güvende?

Ne Kadar Güvenli?

Milyonlarca insan kimlik bilgilerini çaldırma riskiyle karşı karşıya. Sosyal ağ web sitelerini kullanan bunca insanın bilgileri gerçekten güvende mi?

Which? adlı tüketici grubu'na göre insanlar bu tür sitelerde düşündüklerinden daha fazla hedef tahtasında duruyorlar ve bu dolandırıcılık, daha çok kredi kartı bilgilerine ulaşmak için yapılabilir.

Mesela doğum tarihini Facebook'a girmiş bir kullanıcının bu gizli bilgisi listesinde bulunan tüm arkadaşları tarafından görülebilir. Hatta Facebook'un gizlilik ayarları da 'varsayılan' olarak bırakılmışsa, bu kişinin arkadaş listesi dışındaki tüm insanlar da bu doğum tarihini rahatlıkla görebilir.

Facebook'a kayıt olanların daha sonra hesabını kapattıktan sonra hesap bilgilerinin hala Facebook'ta saklı kalması ise düşündürücü ve bunun nedeni hala tam olarak bilinmiyor.

Bu riskleri kamuya göstermek amacıyla Which? grubu bu yönde bir araştırma yaptı. Bir araştırmacıyı kullanan grup, bu araştırmacıdan bir editör olan Neil Fowler isimli şahısın bilgilerine ulaşmasını istedi. Araştırmacı, sadece bu editörün ismini ve mesleğini bilmesine rağmen onun hakkında internette pek çok şey öğrendi. Bu editörün arkadaş listesinden, aile bireylerine ve daha pek çok bilgisi orta yerdeydi. Sözkonusu editöre bu araştırmanın sonucu açıklandığında ilk tepkisi ise şu oldu: "Gerçekten çok şaşırdım, bu kısıtlı bilgiyle benim hakkımda bu kadar ayrıntılı bilgi nasıl toplayabildiniz, anlamakta zorlanıyorum."Bu bilgiler ışığında, sanırım bu tür sitelere bilgi girerken güvenliğimizi de düşünmek zorundayız. Zira istemediğimiz kişilerin bizim kişisel bilgilerimize ulaşma olasılığı her zaman mümkün.

Okuyucu Yorumları