Facebook hesap verecek!

Facebook'un son uygulaması çok konuşuldu, çok tartışıldı. Ama kimse bu kadarını beklemiyordu...

Facebook hesap verecek!

Facebook Amerikan Federal Ticaret Komisyonu'na şikayet edildi. Şikayeti yapan EPIC (Electronic Privacy Information Center: Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi) oldu.

Şikayetin sebebi ise Facebook'un yaptığı en son gizlilik ayarları değişikliğiydi. Daha önce haberlerimizde yer verdiğimiz bu değişiklik, milyonlarca kullanıcının özel bilgilerinin halka açık bir şekilde görüntülenmesine sebep olmuştu.

Skandal olarak nitelendirilebilecek bu açıktan, Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg bile nasibini almış, sevgilisiyle görüntüleri ortaya çıkmıştı. Zuckerberg daha sonra yaptığı açıklamada bunun kaza olmadığını, kendi fotoğraflarını kendi isteğiyle yayınladığını belirtmişti. Ancak bazı fotoğrafların kaldırılması, bu açıklamanın güvenilirliğini sarsmıştı.

Sadece EPIC de değil, şikayet metninin altına Amerika'nın güçlü tüketici hakları, demokratik toplum ve insan hakları kuruluşlarından pek çoğu imza atmış durumda. Bunlardan bazıları: American Library Association, Center for Digital Democracy, Consumer Federation of America, Privacy Rights Clearinghouse.

Tüketici haklarının ihlali

Tüketici haklarının ihlali
Facebook'un başı dertte!

EPIC'in şikayetinin temelinde, Facebook'un tüketici haklarını ihlal ettiği iddia ediliyor. Oldukça güçlü ve etkili bir kuruluş olan EPIC, Amerika'da yetkili kuruma yaptığı şikayet ile bir soruşturma açılmasını ve gerekirse sosyal ağın eski ayarlara dönmeye zorlanmasını talep ediyor.

Bununla kalmayan iddialar arasında, Facebook'un en son ayarlarının, Facebook tarafından iddia edildiği gibi çalışmadığına, tüketicilerin yanıltıldığına da yer veriliyor. Kullanıcı mahremiyetinin ve haklarının çiğnenmesini oldukça ciddiye alan kuruluş, Facebook'u tüketicilerin haklarını korumak için takip ediyor.

Facebook'un yaptığı değişikliklerin, kullanıcı bilgilerinin daha büyük bir bölümünü halka açtığı dikkati çekiyor. Kullanıcı bilgilerinin aramalarda endekslenmesi ve açığa çıkması, Facebook'a dolaylı yoldan para kazandırdığı için işler tehlikeli bir hal almış durumda.

Okuyucu Yorumları