Facebook için en iyi ipuçları

Facebook artık size sıkıcı mı geliyor? Hoşunuza gitmeyen tarafları mı var? Çözümler burada...

Facebook için en iyi ipuçları

Facebook'un kullanıcı sayısında son zamanlarda düşüş gözleniyor. Bunun en büyük nedeni, sosyal ağ devinin birçok kişi için cazibesini kaybetmesi. Yeniliğin yarattığı heyecan yavaş yavaş yok oluyor ve son zamanlarda kullanıcılar Facebook'un kendilerini ciddiye almadığını düşünüyor. Yeni veri kullanım şartları, kullanıcıların e-posta adreslerinin birdenbire Facebook adresleri ile değiştirilmesi ve sahte kullanıcılar bunun örnekleri arasında. Biz de Facebook'u kullanırken sabrınızı yitirmemeniz için en iyi ipuçlarını ve hileleri bir araya getirdik.

Şimdi gelin, size sosyal ağ deneyiminizi daha eğlenceli hale getirecek önerilerimizi sunalım. Pratik uygulamalar, etkileyici Zaman Tüneli kapak resimleri, Zaman Tüneli'ni kapatmak, hepsi bu makalede. Eğer bunlar da yetmezse Facebook hesabınızı nasıl sileceğinizi de buradan öğrenebilirsiniz.

Pratik Facebook eklentileri

Pratik Facebook eklentileri

Facebook Cover Designer

Facebook, Zaman Tüneli uygulamasını bütün kullanıcılar için etkinleştirdi. Zaman Tüneli ile bütün çevrimiçi faaliyetlerinizi kronolojik bir şekilde profilinize kaydedebiliyorsunuz. Ancak Zaman Tüneli'nin en belirgin özelliği, profilinizin en üstünde yer alan kapak resmi.

Siz de profilinizin etkileyici bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız iPhone ve Android telefonlar için ücretsiz Facebook Cover Designer uygulamasını kullanın. Uygulama resimleri Facebook kapak resmine uygun bir şekilde kesiyor ve özel efektlerle daha da cazip hale getiriyor. Resmi daha da kişiselleştirmek istiyorsanız yine ücretsiz olan PSD şablonlarını kullanabilirsiniz. Ancak bu zahmete katlanmak istemiyorsanız Zaman Tüneli için ücretsiz web uygulamaları da mevcut.

Social Fixer

Firefox, Chrome, Safari ve Opera için geliştirilmiş Social Fixer eklentisi, Facebook kullanımını kolaylaştırıyor. Facebook kullanıcı arayüzünü istediğiniz gibi düzenlemenize izin veren eklentinin yeni sürümünde bir Greasemonkey skripti sayesinde Zaman Tüneli'ni da kendinize göre ayarlamanız mümkün. Bunun için bütün yapmanız gereken, Social Fixer'daki Timeline kategorisine gitmek ve istediğiniz seçenekleri işaretlemek. Bu kategoride "Display posts in a single column" ("mesajları tek sütun halinde göster"), "Hide cover photos" ("kapak resmini gizle"), "Hide the Friends box" ("arkadaş kutusunu gizle") ve "Hide maps of check-ins" ("Check-in'lerde haritaları gizle") gibi seçenekler bulunuyor. İstediğiniz ayarları yaptıktan sonra "Save" ("kaydet") butonuna tıklayarak daha sade görünümlü bir Zaman Tüneli'ne kavuşuyorsunuz.

Pratik Facebook eklentileri - 2

Pratik Facebook eklentileri - 2

Facebook Chat Sidebar Disabler

Yeni sohbet işlevi bazı Facebook kullanıcılarının hoşuna gitmiyor. Yandaki çubuğu oklu kapı simgesine tıklayarak bir süre gizlemeniz mümkün ama bir süre sonra çubuk yeniden ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözmek için Facebook Chat Sidebar Disabler eklentisini öneriyoruz. Bu eklenti ile çubuğu tek harekette gizlemeniz mümkün. Eklenti bazen kontaktları yüklemekte sorun yaşıyor. Bu durumda "Options" ("Seçenekler") altındaki "Use Old-Style Chat" ("Eski tarz sohbeti kullan") kutucuğundaki işareti kaldırmak sorunu çözüyor.

Facebook Chat Sidebar Disabler'ın bizce tek sıkıcı tarafı, eklentiyi kurduğunuz anda otomatik olarak "Beğen" oyu vermesi. Ancak bu sorunun üstesinden gelmek de çok kolay. Bütün yapmanız gereken, duvarınızdaki mesajın üzerine gelince göreceğiniz çarpı işaretine tıklamak ve "Remove post and unlike" ("Postayı ve beğeniyi kaldır")'ı seçmek.

Eklentinin hem Firefox, hem de Chrome sürümü bulunuyor. Ancak her iki sürüm de, orijinal eklenti mağazalarından kaldırılmış durumda. Yine de ufak bir aramayla eklentilere ulaşma şansınız var.

Zaman Tüneli'ni kapatın

Zaman Tüneli'ni kapatın

Pek çok kullanıcı Zaman Tüneli'ni gereksiz ve kullanışsız buluyor. Ne var ki, etkinleştirildikten sonra Zaman Tüneli'ni kapatmak o kadar kolay değil. Yine de Firefox ve Chrome'daki bir eklentiyi kullanarak profilinizi eski haline getirmeniz mümkün. Eklenti, Facebook'a girdiğinizde tarayıcınızı Internet Explorer 6 imiş gibi gösteriyor.

Firefox eklentisi User Agent Switcher, tarayıcı tanımlama verilerini değiştiriyor ve Facebook'a IE 6 bilgisi gönderiyor. Eklentiyi kurduktan sonra sağ üstte bir maske simgesi beliriyor. Bu simgeye tıkladığınızda tarayıcınızın istediğiniz şekilde tanınmasını sağlayabiliyorsunuz.

Eklenti Chrome için de var ancak kısa süre önce Chrome Web Store'dan kaldırıldı. Yine de eklentinin geliştiricisi kendi web sayfasında User Agent Switcher'ın deneysel bir sürümünü kullanıcılara sunuyor. Ancak CRX dosyasını buradan kurmak için önce adres çubuğuna "about:flags" (Chrome 14'ten itibaren) yazıp ayar sayfasına girerek deneysel eklentilere izin vermeniz gerekiyor.

Facebook hesabınızı silin

Facebook hesabınızı silin

Hesabınızı silmeniz için pek çok neden olabilir. Veri gizliliği konusunda endişe duyuyorsanız, Facebook'ta çok vakit harcamaktan şikayetçiyseniz ya da en basitinden Timeline'dan hoşlanmıyorsanız hesabınızı silmek isteyebilirsiniz. Ancak yeni kullanıcı arayüzünde bu işlem iyice gizli saklı bir hale geldi. Bu nedenle şimdi size hesabınızı nasıl sileceğinizi ya da bir süre için nasıl devredışı bırakacağınızı anlatacağız.

Hesabınızı tamamen silmek için önce Facebook'a giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra sağ üst köşede bulunan ve "Yardım" menüsüne de ulaşmanızı sağlayan oka tıklamalısınız. "Yardım sayfasına git" bağlantısına tıkladığınızda gelen sayfadan "Facebook'un temel işlevleri"ni seçin. Daha sonra "Ayarlar ve hesap silme"ye, oradan da "Hesabımı tamamen nasıl silebilirim"e tıklayın.

Gelen metnin üçüncü sayfasında "bu formu doldurun" bağlantısına tıklayın ve son olarak "Hesabımı sil"i seçin. Herhangi bir form doldurmanız gerekmiyor. Tek gereken biraz sabır. Hesabınızın silinmesi iki hafta sürüyor. Eğer bu süre içinde Facebook'a bir daha giriş yaparsanız hesap silme işlemi iptal ediliyor. Bu nedenle işi sağlama almak için iki üç hafta Facebook'u ziyaret etmeyin.
İki haftalık süre dolduğunda Facebook'un hesabınızı ve bütün verilerinizi silmiş olması gerekiyor, en azından teoride... Ancak verilerinizin Facebook sunucularında bir yerde yedeklenmiş olabileceğini de unutmayın.

Deneme amaçlı olarak hesabınızı devredışı bırakma

Hesabınızı silmek yerine devredışı bırakmak da bir yöntem olabilir. Bu işlemi yaptığınızda ne arama sonuçları arasında isminiz çıkacak, ne de başkalarının arkadaş listelerinde görüneceksiniz. Ayrıca sizin de hesaba erişiminiz olmayacak. Ancak silme işleminin aksine devredışı bıraktığınız hesabınızı istediğiniz zaman yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Facebook App Center

Facebook App Center

Facebook, borsadaki başarısızlığından sonra imajını düzeltmek için kendi uygulama merkezini faaliyete geçirdi. Burada Android ya da iOS yüklü cihazınızda ya da bilgisayarınızda kullanabileceğiniz 600'ün üzerinde uygulama bulunuyor. Uygulamanızı seçtikten sonra Facebook sizi kolay bir şekilde Google Play Store ya da iTunes'a yönlendiriyor.

Her uygulama için bir tanıtım sayfası ve ayrıntılı bilgi bulmak mümkün. Facebook'un arama işlevi dışında uygulamalar arasında arama yapma imkanı yok. Bunun yerine arkadaş listesindeki kişilerin önerdiği ve kurmuş olduğu uygulamalara dayalı bir öneri sistemi kullanılıyor.

Bir uygulamayı bilgisayarınıza indirmek için Facebook'a giriş yaptıktan sonra "Send to Mobile" ("Mobil cihaza gönder") ya da "Uygulamaya git" butonlarına tıklıyorsunuz. Bunu yaptıktan sonra cep telefonunuza push tabanlı bir mesaj gönderiliyor ve uygulamayı kullanabileceğiniz bildiriliyor. Eğer bilgisayarınızda kullanmayı seçtiyseniz uygulamayı tarayıcınızdan çalıştırabiliyorsunuz. Facebook App Center'a cep telefonunuzdaki tarayıcıdan da ulaşmak mümkün...

Facebook nasıl para kazanıyor?

Android ve iOS için mobil uygulamalarda Facebook'a giriş yapılması gerekiyor. Bu nedenle kuracağınız uygulamalar için hangi erişim haklarına izin vereceğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun dışında hesap ayarlarınızı düzenli aralıklarla kontrol etmeniz ve artık kullanmadığınız uygulamaları silmeniz de doğru bir yaklaşım olacaktır. Ücretsiz uygulamaların yanında Facebook parayla satın alınacak uygulamaları da yakında kullanıcılara sunacağını belirtiyor.

Bizce asıl önemli olan soru şu: Facebook öneri sistemi ile kullanıcıların kendilerine uygun programları bulmasını kolaylaştırmayı mı amaçlıyor, yoksa asıl hedef sadece Facebook'a entegre edilmiş uygulama sayısını arttırmak mı? Bekleyip göreceğiz.

Okuyucu Yorumları