Facebook kendi kuralını kendi çiğnedi!

Facebook, kendi koyduğu kullanım kuralını yine kendi çiğnedi. Peki ama ne için?

Facebook kuralını çiğnedi!

Facebook İranlı kullanıcılar için Farsça Facebook'u yayına sundu. İran seçimleri ve buna karşı düzenlenen protestoların ardından Facebook İranlı kullanıcıların sosyal paylaşım ağını kullanmak isteyeceğini tahmin etmiş olmalı ki alelacele Farsçayı desteklediği diller arasına ekledi.

Fakat yapılan uygulama Kullanım Koşulları altındaki

4. Registration and Account Security
3. You will not use Facebook if you are located in a country embargoed by the U.S., ora re on the U.S. Treasury Department's liste of Specially Designated Nationals.

Türkçesi :

4. Kayıt ve Hesap Güvenliği
3. Eğer ABD'nin ambargo uyguladığı bir ülkede yaşıyorsanız veya Hazine Müsteşarlığının "Özel Tanımlanmış Ülkeler" den birindeyseniz Facebook'u kullanamazsınız.

kuralının ihlali anlamına geliyor.

Güvenlik ve Endüstri Bürosundan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre hali hazırda ABD'nin ambargo uyguladığı 5 ülke var. Bunlar İran, Kuzey Kore, Küba, Suriye ve Sudan.

Görünüşe göre Facebook bu ülkelerde de kullanılıyor. Fakat ortaya çıkan karışıklığın sebebi belki de uygulanan ambargonun tam olarak ifade edilmemesine bağlı olabilir. Çünkü kimi ülkelere ekonomik ambargo uygulanırken, kimisine askeri ambargo uygulanıyor. Hatta ikisinin aynı anda uygulandığı ülkeler de var!

Facebook'un konu ile ilgili savunması

Facebook'un konu ile ilgili savunması

Üzerinden fazla zaman geçmeden Facebook kendi Kullanım Koşulları ile çelişen konu ilgili açıklamada bulundu.

" ABD kanunları ile ters düşmemek için yakın zamanda Kullanım Koşulları altındaki maddelerin tekrar gözden geçirileceğini bildirmek isteriz. İran'da gösteriler devam etmekte ve biz İranlı kullanıcıların aralarında iletişim kurmak için Facebook'u kullanmasına izin veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Fakat bu kullanıcılar sitede ticari işlere karışırsa erişimlerini engellemek zorunda kalacağız. Kurallarımızın daha açık olması için Kullanım Koşullarını daha belirgin ifadelerle yenileyeceğiz."

Okuyucu Yorumları