Facebook oyunları cebi nasıl boşaltıyor?

Bu habere kulak verin: Basit bir Facebook oyunu, nasıl oluyor da kurbanının cebini boşaltabiliyor?

Facebook oyunu cep boşaltıyor

Mafia Wars, FarmVille, Restaurant City gibi oyunların inanılmaz popularitesi üzerinden para kazanmak isteyen dolandırıcılar, küçük çocukları hedef aldı.

Farmville isimli oyunu 63 milyon kişi oynuyor. Daha önce bu oyunun yasaklanma haberini de sizlere iletmiştik. Şimdi bu oyunla ilgili ortada büyük dolandırıcılık iddiaları dolaşıyor. Oyunda kullanılan sanal para birimini kazanmak oldukça zor, ücretsiz oyun bu para biriminden isteyenlere satarak gelir elde ediyor.

Farklı ödeme şekilleri var, kredi kartı, PayPal ve benzeri yollarla satın almak mümkün. Kredi kartı olmayan çocuklar ise cep telefonu numaralarını vererek oyun içi para alma seçeneğiyle kandırılıyor. Daha sonra bu hatların sahibi olan aileler inanılmaz faturalarla karşılaşıyor.

13 yaş altını hedef alıyorlar

13 yaş altını hedef alıyorlar
Dolandırıcıların izini sürmek zor

Bu dolandırıcılığı oyunun yapımcıları ya da Facebook yapmıyor. Ödeme imkanı olmayan kullanıcılar için ekranın altında yer alan sponsorluk ilanları var. Bu ilanlar bazı oyunlarda tıklanma ve reklam gösterimi karşılığında oyuncuya sanal para veriyor. Ancak özellikle Farmville altında bu seçenek pek yer almıyor. Önceden dediğimiz gibi telefon numarası girerek satın alma seçeneği sunuluyor.

Daha da kötüsü var, bazı sponsorlar telefon numarasını sadece anket sonuçları göndermek için istediklerini belirtiyor ama sonuçta büyük bir fatura gönderiyorlar. Pek çok şirket üzerinden yönlendirilen ödemeleri takip ederek ana şirkete ulaşmak ve bu abonelikleri iptal ettirmek çok zor.

Sanal bir traktör almak isteyen çocuklar, ailelerine gerçek bir traktör parası harcatabiliyor. Özellikle 13 yaş altı çocuklar ideal hedefler ama bu tuzaklara her yaş grubundan oyuncu düşebiliyor.

Zynga önlem alıyor, Offerpal CEO değiştiriyor

Zynga önlem alıyor, Offerpal CEO değiştiriyor
Reklamlara dikkat

Bütün bu tehlikeleri gören Facebook ve Farmville oyununun yapımcısı Zynga önlemleri sıkılaştırarak, oyunların altında yer alan sponsorlar için daha sıkı şartlar getiriyor.

Bu mesele bu ayın başında kızıştı, meseleyi kurcalayan blogcular oyunun yapımcı şirketini hızla harekete geçirdi. Offerpal isimli şirket, CEO'su Anu Shukla'nın blogcu Arrington ile karşılaşması ve konuşmalarının videosu ortaya çıktıktan sonra görevinden alındı. İşler büyük ve milyonlarca aboneye sahip şirketler ve Facebook bu tür endüstriye zarar veren durumlara iyi bakmıyor.

Bu önlemler sonucunda Zynga daha önce olan güvenlik notunu bir yılda F'den B+'ya çekmeyi başarmış durumda. Bununla birlikte tehlike hiçbir zaman geçmiş değil. Facebook kullanıcılarının oyun ve uygulamalar konusunda ama daha da önemlisi bunlar üzerinden sunulan reklamlar ve bağlantılar konusunda çok dikkatli davranması gerekiyor.

Okuyucu Yorumları