Facebook, Ruh Halinizi Bozuyor!

Yeni bir araştırma daha Facebook'un kullanıcıları üzdüğünü gösteriyor!

Facebook psikolojinizi bozuyor!

Pek çok kişi günde pek çok kez Facebook'u ziyaret ediyor ancak kaç kişi aktif bir şekilde Facebook üzerinde eğleniyor? Her ne kadar yayınladığınız şeylerde "beğenilerin" sayısının artmasını izlemenin bir heyecan olduğu söylenebilse de, Facebook seansları nadiren mutluluk veya "tamamlanmışlık" hissi ile sona eriyor. Görünene göre bunun arkasında oldukça iyi bir sebep bulunmakta ve bilim adamları, uzun zamandır tahmin edildiği gibi Facebook'un insanları aslında üzdüğünü bulmuş durumdalar.

Kaliforniya Üniversitesi'nden Holly Shakya ve Yale'den Nicholas Christakis'in sunduğu yeni bir çalışma, düzenli Facebook kullanımının aslında kullanıcıların mutluluk seviyelerini düşürdüğünü önermekte.

Bunun tek sebebi de Facebook'un Dünya'yı toz pembe göstermesi ve insanların hayatlarının sadece en iyi kısımlarını göstermesi ve kendi zor günlerimizin olduklarından kötü gözükmelerine sebep olması değil. Görünene göre ne kadar "beğeni" alırsanız alın asla yeterli olmuyor.

2013 ve 2015 yılları arasında 5000 ABD'li yetişkini takip eden araştırma, kullanıcıların Facebook alışkanlıklarını fiziksel ve zihinsel sağlıkları, kiloları ve genel olarak durumları gibi bilgiler ile karşılaştırdı.

Endişe verici bir şekilde kullanıcının "beğeni", bağlantı tıklaması ve durum paylaşımındaki her %1'lik artış için kendilerinin bildirdikleri ruh sağlıkları %5-8 oranında düşmekteydi.

Tabi ki bütün bu sorunlara basit bir cevap bulunmakta: Daha az Facebook kullanımı ve daha fazla gerçek Dünya etkileşimi.

Facebook etkisi ile gerçek Dünya etkileşimlerini nasıl etkilediğini karşılaştıran araştırma, arkadaşlar ile gerçekten buluşmaların kullanıcıların ruh hallerini benzer bir oranda arttırdığını buldu.

Ayrıca bu, Facebook'un düşen ruh halleri ile bağlantısını sorgulayan ilk araştırma da değil. Sosyal ağ daha önce de artan depresyon oranları ile bağlantılı olarak görülmüştü. Hatta 2014 yılında Facebook, kullanıcıların ruh hallerinin nasıl değiştiğini görmek için haber akışlarını mutlu veya üzücü yönde değiştiren bir deneyi bilinçli bir şekilde yapmakla suçlanmıştı.

Okuyucu Yorumları