Facebook'ta sapıklardan korunma yolları!

Sosyal ağlar hayatımızı kökten değiştiriyor. İyi insanlar sorun değil, ama ya sapıklar? İşte çözüm!

Facebook'ta korunma yolları!

Sosyal ağların hayatımıza girmesiyle birlikte sevdiklerimiz ile hayatımızı paylaşmanın daha kolay yollarına sahip olduk.

Ancak bununla birlikte çevremizin ortak buluşmalar olmadan bizimle bağlantıya geçmesini de mümkün kılan sosyal ağlar, hem avantajları, hem de bazı sorunları beraberlerinde getirdiler.

Bunların arasında sapıklar da yer alıyor. İnsanları takip etmeyi iş edinmiş, alakası bile olmayan insanların hayatlarını, sırf imkanı olduğu için eğlencesine takip eden insanlar var. Sırf takip etmeleri tek başına tehlike olmasa da, tehlike arzeden davranışlarda bulunabilecek ya da en basidinden huzur kaçırabilecek kişilerin varlığını da gözardı edemeyiz.

Kim kimdir?

Kim kimdir?
Değerlendirin

Ailemizle ya da sevgilimizle paylaştığımız şeyleri herkesin görmesini istemiyorsak bunun yolları var.

Öncelikli olarak güvenlik ayarlarından hangi mesajımızı, albümümüzü ve paylaşımımızı kimin görebileceğini belirleyebildiğimizi hatırlatalım.

Ancak bu güvenlik ayarlarını verimli bir şekilde kullanabilmek için öncelikle arkadaşlarımızı bir tartmalıyız. Eklediğimiz kişilerle ne kadar ortak arkadaşımız var, gerçekten ne kadar tanıyoruz, nasıl bir insan? Hem gerçek bilgilerimize, hem de daha az güvensek de profil bilgilerine bakarak bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.

Aile, iş, aşk ve genel arkadaşları gruplandırmalı ve böylece paylaşımlarımızı hangi grubun görebileceğine karar vermeliyiz.

Konuşun ve anlaşın!

Konuşun ve anlaşın!
Cusmtomize kısmından grupları seçebilirsiniz

Sapıkların genellikle güvenlik açıklarını değil, kandırmacayı kullandığını hatırlatalım. Önlemlerimiz teknikten ziyade sosyal ve prensip tabanlı olmalı; teknik araçlar sadece bunu desteklemek için var.

Ortak arkadaşınız yoksa o insanları eklemeyin. Olsa da, olmasa da o insanı ekleyecekseniz de mutlaka bir mesaj atarak nereden tanıştığınızı, sizi neden eklemek istediğini bir sorun. En azından bir cevap almış olun.

Sahte profillere karşı da yoklama soruları sorabilirsiniz. Gerçekten Facebook'a girmeyen bir arkadaşınızı Facebook'ta görünce sevinebilirsiniz; ama o gerçekten de o mu, kılığına girmiş biri mi? İşte soru ve sohbet bunu ortaya çıkartır. O kişiyi konuşup tanımak ve daha sonra arkadaşlığınızı gerçekten pekiştirmek önemlidir.

Okuyucu Yorumları