Facebook'tan yeni arama işlevi: Graph Search

Beklenen saat geldi, Facebook'un merakla beklenen yeniliği Mark Zuckerberg tarafından tanıtıldı!

Facebook bombayı patlattı!

Facebook'un merakla beklenen basın toplantında tanıtılan yenilik, "Graph Search" adlı yeni arama işlevi oldu. Graph Search, web'de arama yapmayı değil Facebook'taki bağlantılarınızla ilgili aramayı ele alıyor ve Zuckerberg'e göre bildiğimiz arama işlevlerinden oldukça farklı.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in bizzat tanıttığı yeni işlev, örneğin "San Francisco'daki arkadaşlarım hangileri?", "Star Wars ve Harry Potter'dan kimler hoşlanıyor?" sorularına (İngilizce olarak sorduğunuzda) cevap verebiliyor. "San Francisco'daki restoranlar hangisi?" şeklindeki bir soru ise size San Francisco'daki en popüler restoranları listeliyor. Cümlenizi daha karmaşık bir hale getirerek daha spesifik sorular sormanız da mümkün. Graph Search, Google ve Bing'in aksine internette arama yapmıyor, ancak sorular sorarak sosyal ağın 1 milyarlık kullanıcı tabanı içinde çeşitli aramalar yapmanıza izin veriyor. İşlev, kullanıcıların gizlilik ayarlarına saygı gösteriyor. Bununla birlikte "yeni bağlantılar" sağlamak isteyenler, örneğin "San Francisco'daki arkadaşlarımın arkadaşı olan yalnız kızlar kimler" gibi sorular sorabiliyorlar.

Yeni işlevin cevaplayabildiği sorular arasında "Arkadaşlarımın Paris'teki fotoğrafları", "Arkadaşlarımın 1990'dan önceki fotoğrafları" ve fazlası var.

Graph Search'ün henüz çok erken bir beta aşamasında olduğunu söyleyen Zuckerberg, hizmetin ilk olarak kişilere, fotoğraflara, konumlara ve ilgi alanlarına odaklanacağını bildiriyor.

"Önümüzdeki haftalarda ve aylarda" kullanıma sunulacağı açıklanan Graph Search, İngilizce diline yoğunlaşan bir işlev gibi görünüyor ve şu an sadece Amerikan İngilizcesi için sunuluyor. Dolayısıyla onu Türkçe dilinde kullanabilmemiz için biraz beklememiz gerekebilir. Hizmetin kısıtlı beta sürümünün "bekleme listesine" katılmak için https://www.facebook.com/about/graphsearch adresini ziyaret etmeniz ve sayfanın altındaki yeşil "Bekleme Listesine Katıl" düğmesine basmanız yeterli.

Okuyucu Yorumları