Facebook'un başı dertte!

Facebook, belki de bugüne dek yaşadığı en büyük sorunla karşı karşıya...

Facebook'un başı dertte!

Facebook'a karşı 15 Milyar dolar tutarında toplu tazminat davası açıldı. Mahkemeyi kazanmaları halinde davacılar, kişi başına 10.000 dolar kazanacak. Davacılar şirketin üyelerinin mahremiyetini ihlal ettiğini iddia ediyor.

California Federal Mahkemesi'nde açılan dava, 21 ayrı şikayet dosyasını birleştiriyor ve sosyal ağın üyelerini hesaptan çıkış yapıldıktan sonra da takip ettiğini öne sürüyor. Facebook yöneticilerinden Andrew Noyes konuyla ilgili olarak "Bu şikayetin mesnetsiz olduğunu düşünüyoruz ve buna tüm gücümüzle karşı çıkacağız" açıklamasını yaptı.

Facebook'un halka arzı ile aynı günlerde açılan dava dosyasında yapılan iddiaya göre şirket, çeşitli sitelerdeki "Beğen" düğmesi sayesinde kullanıcılarının web'deki hareketlerini takip ediyor. Bu da ABD Telekulak Yasası'na aykırı. Yasa, telli, sözlü ve elektronik iletişim mahremiyetinin ihlali halinde günlük 100 USD ceza verilmesini öngörüyor. Ceza miktarı 10.000 USD'ye kadar çıkabiliyor ancak davacıların bu rakamlara ulaşması pek mümkün görünmüyor.

Eğer bir terslik olmazsa, davaya ABD dışından davacılar da katılabilir... Haberimizin ikinci sayfasında...

Davacıların eli çok güçlü...

Davacıların eli çok güçlü...

Davacıları İngiltere'nin tazminat davaları konusunda en güçlü hukuk bürolarından olan Stewarts Law temsil ediyor. Geçtiğimiz ay Amerika'da ilk ofisini açan büronun avukatları, bu davanın basit bir tazminat davasının ötesine geçtiği ve dijital mahremiyet konusunda çığır açabileceği görüşünde. Büro şu anda ABD dışından kullanıcıları davaya katmanın yollarını arıyor.

Geçen sene sonunda ABD Federal Ticaret Komisyonu Facebook'un yanıltıcı mahremiyet politikaları izleyerek kullanıcılardan söylenenden daha fazla bilgi topladığı iddiasıyla dava açmıştı. Tarafların anlaşması ile sonuçlanan davada, şirketin anlaşma kurallarını ihlal edeceği her gün için 16.000 USD ödemesi kararlaştırılmıştı.

Okuyucu Yorumları