Facebook'un şirketlere katkısı olur mu?

Milyonlarca kullanıcıya sahip olan sosyal ağ sitelerinden iş dünyası gerektiği gibi faydalanıyor mu?

Facebook'un gücü

Başta Facebook olmak üzere MySpace ve diğer sosyal ağ siteleri gün geçtikçe kendilerine daha fazla kullanıcı çekiyor. Milyonlarca insanı içerisinde barındıran bu siteler, aynı zamanda milyonlarca kişisel bilgiye de ev sahipliği yapıyor.

Uzmanlar ise iş dünyasının bu tür sitelerin sunduğu dev fırsatları hala göremediğini ve değerlendiremediği konusunda hemfikir.

Dünyanın tanınmış bilgi teknoloji araştırma firmalarından biri olan Gartner'da çalışan Jeffrey Mann, bu konuda şunları dile getiriyor: "Firmalar ve büyük çaplı şirketler, çalışanlarından bu siteler aracılığıyla daha fazla verim alabilirken, firmanın karlılığını da artırma şansı var."

Uzmanlara göre sosyal ağ siteleri, hızlı mesajlaşma, e-mail ve dosya paylaşımı gibi aktiviteler internete olan ilgiyi son yıllarda en üst düzeye çıkarmış durumda ve internet ile işi olmayan ve interneti fazlaca kullanmayan büyük bir kesim, bu gibi aktiviteler sayesinde internette daha fazla zaman geçiriyor.

Gartner şirketi tarafından geçtiğimiz yılın Ekim ve Aralık ayları arasında 18 ayrı ülke ve bölgede gerçekleştirilen bu araştırmanın sonuçlarına göre 4000'den fazla PC ve mobil telefon kullanıcısı MySpace ve Facebook'a PC'ler aracılığı ile bağlanıyor.

Facebook'tan şirketler nasıl faydalanabilir?

Facebook'tan şirketler nasıl faydalanabilir?

Kadınlara nazaran erkeklerin daha fazla bu tür siteleri tercih etmesinin yanında, 18 yaş altı gençlerin de Facebook gibi sitelere büyük bir ilgisi var.

Gartner Research'den Jeffrey Mann, bu ilginin firmalarca doğru değerlendirilmediğini ve fırsatların kaçırıldığını vurgularken bu konudaki düşüncelerini şöyle sürdürüyor: "Basitçe sosyal ağ siteleri deyip işin içinden çıkmak doğru değil. İnsanlar neden bu tür sitelere kaydoluyorlar? Facebook ve MySpace gibi milyonlarca kullanıcıya sahip olan sosyal ağ sitelerinde insanlar hem arkadaşlarıyla iletişimde kalıyor, hem de her daim mobil kalarak kendini bu dünyanın bir parçası olarak görmek istiyor. Tüm bu nedenler düşünüldüğünde, iş çevreleri kendilerine iş ortakları dahi bu tür sitelerden bulması imkan dahilinde."

Mann'a göre artık Email'in eskisi kadar büyük bir önemi yok; zira sosyal ağ siteleri sayesinde Email hizmetinden çok daha fazlasına kullanıcılar sahip olabiliyor ve bu nedenle yakın zamanda Email'in tamamen ortadan kalkmasa da kullanım oranının bugünlere nazaran göreceli olarak azalacağını rahatça söylemek mümkün.

Okuyucu Yorumları