Facebook'un yazılı olmayan kuralları!

Facebook'un yazılı olarak açıklanmasa da bilinmesi gereken kurallarından haberiniz var mı?

Yazılı olmayan kurallar!

Facebook'taki en önemli şeylerden bir tanesi de yeni arkadaşlar eklemek ve bağlantılarınızı kuvvetlendirmek. Ancak bu konuda dikkatli olmazsanız örneğin yeni arkadaşlar eklemeniz engellenebilir. Birçok kişi, çok fazla arkadaş eklediği için arkadaş ekleme işlevini artık kullanamıyor. Bunun dışında yapacağınız bazı yanlışlıklar, arkadaşlarınızı farkında olmadan "cezalandırmanıza" da neden olabilir.

Bu nedenle Facebook'un yazılı olmayan bazı kurallarını bilmenizde fayda var.

Yeni başlayanlar için temeller

Facebook'un üst tarafında bulunan Arkadaşlar simgesine tıkladığınızda size gönderilmiş arkadaşlık isteklerinin bir listesini görebilirsiniz. Buradan istekleri onaylamanız veya geri çevirmeniz mümkün. Bir isteği "Şimdi değil" düğmesine tıklayarak reddettiğinizde, isteği gönderen kişi bu konuda bir uyarı almayacaktır.

Facebook'ta herhangi bir kişinin profilindeyken "Arkadaş ekle" düğmesine tıklayarak ona arkadaşlık isteği gönderebilirsiniz. Aynı düğmeye tekrar tıklayıp en alttaki "İsteği iptal et" seçeneğine tıklayarak talebinizi geri çekmeniz de mümkün.

Facebook'ta bir arkadaşınızı arkadaş listenizden kaldırmak için, onun profilini ziyaret edip aynı düğmeye basmanız ve ilgili seçeneğe tıklamanız yeterli. Bu durumda arkadaşınız herhangi bir uyarı almayacaktır, ancak listesinde göz gezdirerek veya üçüncü parti bir araç yoluyla bunu anlayabilir.

Eklemeden önce bağlantı kurun

Eklemeden önce bağlantı kurun

Eklemeden önce bağlantı kurun

Facebook sadece gerçek hayatta tanıdığınız kişileri arkadaş olarak eklemenizi istiyor. Arkadaşlık teklifi gönderdiğiniz kişilerden sadece bir tanesi bile bu isteği "istenmeyen" olarak bildirirse, bir süre kimseye arkadaşlık isteği gönderemeyebilirsiniz.

Bu duruma engel olmak için şu üç maddeye dikkat edin:

  • Gerçek adınızı ve fotoğrafınızı kullanarak insanların sizi tanımasını sağlayın.
  • Sadece ortak arkadaşınız bulunan kişileri eklemeye çalışın.
  • Eklemek istediğiniz kişiye önce kendinizi tanıtan bir mesaj gönderin.

Arkadaş eklerken tutumlu olun

Yeni tanıştığınız bir kişiyi ortak arkadaşınız olmasa bile eklemek isteyebilirsiniz. Bu doğal bir durum. Ancak ortak arkadaşınız olmayan çok fazla kişiyi aynı anda eklememeye dikkat edin.

Tanımadığınız bir kişinin Facebook gönderilerini takip etmek için, onu eklemek yerine takip etme seçeneğini kullanın. Bu sayede kendi zaman tünelinizi paylaşmadan o kişinin herkese açık güncellemelerini görebilirsiniz.

Gizli arkadaşlık isteklerine göz atın

Gizli arkadaşlık isteklerine göz atın

Gizli arkadaşlık isteklerine göz atın

Facebook, onaylamadığınız arkadaşlık isteklerini hemen silmez. Kabul etmediğiniz istekler, Arkadaşlık İstekleri sayfasında listelenir. İstekleri buradan onaylayabilir veya silebilirsiniz, isteği gönderen kişiye herhangi bir uyarı gitmeyecektir.

Yabancılar arkadaşlık isteği göndermesin

Facebook'ta kimlerin size arkadaşlık isteği gönderebileceğini ayarlamanız mümkün. Sağ üstteki kilit simgesine tıklayın ve açılan menüde "Bana kimler arkadaşlık isteği gönderebilir" bölümünden "Arkadaşlarımın Arkadaşları" seçeneğine tıklayın. Artık sadece sizinle ortak arkadaşı bulunan kişiler arkadaşlık isteği gönderebilecektir.

Arkadaş listenizi kimlerin göreceğini seçin

Arkadaşlarınızın listesini kimlerin görebileceğini seçmek için Kilit düğmesi > Paylaştıklarımı kimler görebilir > Hareketler Dökümünü Kullan yolunu izleyin. Sol taraftan Arkadaşlar'a tıklayın. Açılan sayfanın üst tarafındaki "Arkadaş listemi kimler görebilir?" bölümünden listenizin kimlere açık olacağını seçebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları