Facebook'ta Veri Paylaşımı Nasıl Kısıtlanır?

Yaşanan son skandala rağmen hala Facebook hesabınızı kapatmadıysanız, en azından bunları mutlaka yapın!

Facebook'ta Veri Paylaşımı Nasıl Kısıtlanır?

İngiltere merkezli şirket Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook profilinin verilerini analiz ederek seçmenleri etkilemeye yönelik bir yazılım geliştirdiğini duymuş olmalısınız. Cambridge Analytica, sayısı binleri aşmayan kullanıcının kullandığı bir uygulama yoluyla milyonlarca kişinin verisine ulaşmayı başardı. Facebook sadece verilerine erişim izni vermekle kalmayıp, verilerini paylaşan arkadaşlarınıza da erişim izni verdiği için Cambridge Analytica'nın normalde toplayabileceğinden çok daha fazla veri toplaması zor olmadı.

Bu yaşananlardan sonra Facebook hesabınızı kapatmadıysanız, şu gizlilik ayarlarını değiştirmek isteyebilirsiniz.

1. Uygulama İzinlerini Tek Adımda Kaldırın

Ayarlar > Uygulamalar > Uygulamalar, Web siteleri ve eklentiler yolunu izleyin. Düzenle düğmesine basın ve ardından Platformu devre dışı bırak'a tıklayın.

Bu ayarı değiştirdiğinizde web sitelerine, mobil oyunlara veya uygulamalara Facebook ile oturum açamayacaksınız ve başka uygulamaların gönderileri, profilinizden silinecek.

2. Uygulamaları Tek Tek Düzenleyin

Ayarlar > Uygulamalar altından uygulamaların izinlerini tek tek düzenleyebilirsiniz.

3. Arkadaşlarınız Verilerinizi Paylaşamasın

Birinci adımda platform ayarını kapattıysanız, bu işlev de kapalı hale gelecektir. Ancak platformu etkin bıraktıysanız, Ayarlar > Uygulamalar > Diğerlerinin kullandığı uygulamalar yolunu izleyerek arkadaşlarınızın paylaşmasını istemediğiniz bilgilerinizin işaretini kaldırın.

Zeynel A. Öztürk

Okuyucu Yorumları

İlk yorum yapan siz olun
Sen de yorum yaz

 



CHIP'i Takip edin
E-Posta listemize katılın
CHIP Dergi Mobil Cihazınızda
Apple Store
Google Play

Turhost

İlginizi çekebilir

Turhost