Facebook'un Sizi Nasıl Tanıdığını Bizzat Görün!

"Bu kadar da olmaz" dedirten Facebook reklamlarına ayar vermenin zamanı, sizce de gelmedi mi? İşte Facebook'un sizi nasıl tanıdığını görmenin yolu!

Facebook hakkınızda neleri biliyor?

Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları birbirine bağlayan sosyal dev Facebook'un, aynı zamanda yine dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların çok önemli verilerini de bir anlamda topladığının herhalde herkes farkında. Bu veriler arasında internet üzerindeki aktivitelerimizden beğendiğimiz şeyleri kataloglamaya kadar bizi sosyal ağda çeşitli bilgiler paylaşmaya iten çok fazla şey yer alıyor. Hatta bu bilgilerin bazılarının neler olduğunu bulmanıza yardımcı olan ProPublica'nın oluşturduğu bir What Facebook Thinks You Like isimli Chrome eklentisi bile var.

Bununla birlikte Facebook'un sizi algılama biçimini öğrenmek istiyorsanız aslında bir Chrome eklentisine de ihtiyacınız yok. Bütün yapmanız gereken, Facebook'taki Reklam Tercihleri sayfasını ziyaret etmek. Bu sayfa bir mobil cihazdan da erişilebilir olsa da tam ekranlı bir PC üzerinden bunun çok daha konforlu olduğunu ekleyelim.

Bu sayfaya gittiğinizde "İlgi Alanları" başlıklı ve çeşitli karelerle dolu bir bölüm göreceksiniz. Her bir kare elbette bir ilgi alanını yansıtıyor, ve Facebook sizin ilgi alanlarınızı aralarında spor, haber, eğlence, insan ve teknoloji gibi başlıkların yer aldığı çeşitli kategorilerle organize ediyor.

Yapmanız gereken tek şey bu listede dolaşmak. Eğer bu esnada oraya dahil olmaması gereken bir şey görüyorsanız karenin sağ üst köşesinde çıkan "X" işaretine tıklayın. Bu sayede söz konusu içerikle bağlantılı olarak görebileceğiniz reklamlar ve diğer gönderiler ortadan kalkacak ya da en aza inecek.

Facebook'tan yapılan açıklamaya göre sosyal ağ size kullanışlı ve ilgili reklamlar sunmak için profil bilginiz, konumunuz, aktiviteleriniz ve Facebook dışında ziyaret ettiğiniz siteler gibi kaynaklardan yararlanıyor.

"İlgi alanları" bölümüyle işiniz bittiğinde onun hemen altında yer alan "Reklamverenler" bölümüne de bir göz atmalısınız. Burada da halihazırda sizin iletişim bilgilerinize sahip olan Facebook reklamverenlerine dair bilgiler göreceksiniz. Bu reklamverenlerden herhangi birisini kaldırırsanız Facebook'ta bu kuruluş ya da firmadan reklam görmeyi de engellemiş olacaksınız.

Yapabileceğiniz bir diğer şey ise haber akışınızda gördüğünüz sponsorlu bir içerik ya da reklamın üzerinde sağ üst köşede yer alan oka tıklayarak "Bunu neden görüyorum"u seçmek. Ardından gerekli bilgiler üzerinden istediğiniz düzenlemeyi yapmak elinizde.

Okuyucu Yorumları