Faks Kendi Sınırlarını Aşıyor

Eğer karşı taraf ile bağlantı kurmak için faks kullanmaktan başka bir şansınız yoksa ve bir faks makinesine de sahip değilseniz bu durumda elinizin altındaki PC’niz ya da cep telefonu ile cep bilgisayarınız yardımınıza koşacaktır.

Faks Kendi Sınırlarını Aşıyor

Internet faks servis sağlayıcıları

http://www.freefax.com
Yazılım indirmenize gerek duyulmuyor. Tamamen 100% browser tabanlı.

http://www.zipfax.com/
ZIPFAX e-mail’lerinizi dönüştürerek faks olarak göndermenize olanak tanıyor.

http://www.freefax.com.pk/
Dünyanın en kolay ücretsiz e-mail’den faksa gönderme servisi. Bir e-mail’iniz varsa dünyanın her yerine faks gönderebilirsiniz.

http://www.fax1.com/
Deneme hesabına üye olarak Amerika’ya ücretsiz faks ve sesli mesaj gönderebilirsiniz.

http://www.tpc.int/sendfax.html
Site üzerinden sadece mesajınızı yazıp faks olarak göndermeniz mümkün oluyor. Üstelik faksı göndermeden önce faks numarasının doğruluğunu da kontrol edebiliyorsunuz. Faks yerine ulaştığında size bir mesaj atılacaktır.

http://easyfax.net/
Bu ücretsiz web tabanlı faks servisi bazı sınırlamalara sahip olsa da oldukça başarılı bir yer. Sistem faksı göndermek için iptal etmeden önce 5 kere deneme yapabiliyor.

http://www.peoplefax.com/
Bu tamamen otomatik site güvenli web bağlantısı ile sadece tek bir fare hareketi ile faks çekebilmenize olanak tanıyor. Kolay, hızlı ve güvenli bir servis.

http://www.link4pc.com/metrofax/
Eğer hızlı ve iyi bir faks servisi arıyorsanız metro fax, gönderdiği yüksek kalitede fakslar ile dikkat çekiyor.

http://www.fax4free.com/
Tamamen ücretsiz bir web servisi. Ancak sadece Amerika’ya gönderdiğiniz fakslara ücret alınmıyor.

Faks çekmek için artık ofiste masa başında oturmanız gerekmiyor
Şimdiye kadar anlattığımız yöntemlerin hemen hepsi bir bilgisayar başında olduğunuz zaman işe yarayacaktır. Peki ya ofisten uzakta bir seyahatteyseniz? Bu durumda eğer varsa, tek çare el bilgisayarınızı ve cep telefonunuzu kullanmaktır. Tabi ki bunun için her ikisinde de infrared desteği olması ve birbirleri ile de uyumlu olmaları gerekiyor. IR bağlantının sağlanması için gerekli ayarları gerek telefonunuzun gerek de el bilgisayarınızın kitapçığından öğrenebilirsiniz. Bizim örnek olarak kullandığımız Palm V’de bu ayarlara Pref simgesi altından Connections seçeneği ile ulaşabilirsiniz. Bu ayarları yaptıktan sonra artık faks çekmeye hazırsınız demektir.

PalmOS üzerinde faks programı sayısı az olsa da bunlar yetiyor
Bir el bilgisayarından nasıl faks çekileceğini görmek için örnek olarak Fax isimli programı kullanabiliriz. Oldukça yaygın olarak kullanılan Fax adlı yazılımı birçok diğer PalmOS yazılımının da yer aldığı www.palmgear.com sitesinden indirebilirsiniz. Artık diğer yazılımları aktardığınız şekli ile programı el bilgisayarınıza aktarıp çalıştırın.

1.Fax programı listede yerini alacaktır. Üzerine tıklayarak çalıştırdığınızda ekrana gelen ilk görüntüyü Demo seçeneğine tıklayarak kapatın.

2.Burada üstten aşağıya doğru sırasıyla göndereceğiniz kişinin adını ve faks numarasını belirtebileceğiniz bölümler bulunur. Zaten tüm faks işlemi de bu ekrandan gerçekleştirilmektedir.

3.Daha sonra Source alanı yanındaki Drop-down menüden faksın hangi alandan alınacağını belirlemeniz gerekir. Burada Clipboard, Memopad ve Fax şeklinde 3 seçenek yer alır. Eğer daha önce herhangi bir programdan kopyalama yaptıysanız bu içeriğe Clipboard altından ulaşabilirsiniz. Fax ise gelen fakslar ya da önceden oluşturduğunuz fakslar arasından herhangi bir tanesini yollamanızı sağlar. Eğer Memopad’i kullanacaksanız önceden buraya bir şeyler yazmış olmanız gerekmektedir.

PalmOS'ta Faks: Tek bir ekrandan basitçe istediğiniz faksı çekebiliyorsunuz.

4.Eğer yazmadıysanız el bilgisayarınızın alt bölümünden Memopad’i açıp New tuşu ile bir mesaj oluşturup Fax programını tekrardan açmanız gerekecektir. Bu noktada mesajınızı hangi başlık altında oluşturmuş olursanız olun Source altındaki Memopad bölümünden All’ı seçip içeriğe ulaşabilirsiniz.

5.Source bölümünden seçiminizi yaptıktan sonra artık Send tuşuna basıp faksınızı yollayabilirsiniz. Eğer yollamadan önce nasıl gözüktüğünü merak ediyorsanız Preview tuşunu kullanabilirsiniz. Yazılım kısa bir işlem yapıp faksı size görüntüleyecektir.

Palm OS için popüler faks programları

Fax 1.0 d17
http://www.markspace.com

P-Fax 3.0e
http://www.rovenet.com

JFAX.C 2.0
http://www.rovenet.com

Vault Anywhere 1.0B
http://wireless.palm.net

Mi-Messages 1.02
http://www.mi-corporation.com

İlk faksın gönderilmesi için adım adım yapılması gerekenler
1.Öncelikle Başlat – Programlar menüsü altından 32bit Fax klasöründeki 32bit Fax yazılımını çalıştırın. Burada isterseniz araç çubuğunda yer alan mavi renkteki aşağı ok simgesini kullanarak programı sadece bir araç çubuğu boyutuna da küçültebilirsiniz.

2.Daha sonra sarı posta kutusu simgesine tıklayarak faks gönderme diyalog kutusunun ekrana gelmesini sağlayabilirsiniz. Yazılımı daha yeni kurduğunuz için ilk alıcı otomatik olarak yazılımı hazırlayan ElectraSoft, gönderilecek faks ise SAMPLE.DCX olarak seçilecektir.

3.Bu pencerede en alt sırada yer alan “Recipient” tuşuna basarak yeni giriş yapmak için FaxBook Entries diyalog kutusunu ekrana getirebilirsiniz.

4.Şimdi ilk adım olarak bir Faks defteri yaratmamız gerekir. Bunun için “Make and Edit FaxBooks” bölümü altındaki Make tuşuna bastıktan sonra açılacak pencerede New tuşunu kullanarak en fazla 8 karakterden oluşan yeni bir defter oluşturun.

5.Daha sonra sırasıyla FaxBook Entries ve Send Fax diyalog kutularını kapatın ve yazıcıdan çıkış alma özelliği olan en sık kullandığınız yazılımı açın.

6.Önceden oluşturmuş olduğunuz bir dosyayı açın ya da yenisini oluşturun ve Dosya menüsü altından yazılıma göre değişen Yazıcı ayarları seçeneğini bulup, yazıcı olarak [ElectraSoft Convert to Fax] sürücüsünü seçin. Daha sonra da yazdır seçeneğini seçin.

7.Aynı bir yazıcıdan çıkış alıyormuş gibi kullandığınız yazılımın tüm ayarlarını yapıp yazdırdığınızda aslında belgeniz bir faks belgesine dönüştürülecek ve Send Fax diyalog kutusu tekrar karşınıza gelecektir.

8.İsterseniz buradan mavi mercek simgesini kullanarak faksınızın nasıl göründüğünü de izleyebilirsiniz. Bu görünümde iken faks üzerine yeni grafik ve metin ekleme şansınız da vardır.

9.Tekrar Send Fax diyalog kutusuna döndüğünüzde “Recipient” tuşunu kullanarak FaxBook Entries diyalog kutusunu ekrana getirip “Make and Edit FaxBooks” seçeneği altından biraz önce yarattığımız yeni faks defterini seçin.

10.Artık bundan sonra Add Entry tuşu ile deftere yeni kayıtlar girmeye başlayabilirsiniz. Burada tüm alanları doldurmak yerine isterseniz sadece isim ve faks numarası ile de yetinebilirsiniz.

11.Girdiğiniz yeni kaydı işaretledikten sonra Ok tuşu ile ana pencereye geri döndüğünüzde artık hem faks hem de alıcı seçilmiş olacaktır.

12.Bu pencerede sağ üst köşedeki Send Fax tuşuna bastığınızda ise bu pencere yerini Event Monitor diyalog kutusuna bırakacaktır. Böylelikle gönderilme işlemini adım adım izleyebilirsiniz.

Internet üzerinden hizmet veren ücretsiz faks servisleri
Yazının başında da belirttiğimiz gibi internet’e fax/modem dışında bir yöntem kullanarak bağlanıyorsanız, yukarıda anlattığımız yazılımsal yöntemler işiniz yaramayacaktır. Bu durumda doğrudan net üzerinden hizmet veren ücretsiz online faks servislerini deneyebilirsiniz. Bu ücretsiz servislerin tümü size gelen faksların e-mailinize yönlendirilmesini sağlayabiliyor. Ancak aralarından sadece bazıları faks göndermenize izin veriyor. Bunların tümünde de hizmet birbirlerinden oldukça farklı olarak veriliyor.
Internet üzerinden faks göndermek için 3 ana yöntem bulunuyor. Bunlardan ilki olan e-mail yönteminin kullanılmasında göndereceğiniz faks numarasını kime ya da konu bölümüne yazıp servise göndermeniz yeterli oluyor. İkinci yöntemde ise faks göndermek için web tabanlı formlar kullanılıyor. Bunlar ile faks numarasını ve yazacaklarınızı form’a ekleyerek işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Son yöntemde ise faks servislerinin özel olarak hazırladığı yazılımları indirip kullanmanız gerekiyor. Bu yazılımlar belgelerinizi servise göndermenize ve sizin için fakslanmasına yardımcı oluyorlar.

www.freefax.com: Sadece telefon numarasını bildirip faks çekebiliyorsunuz.

Hangi servis tipini kullanıyor olursanız olun, göndereceğiniz faksa faks numaranızı da eklemeyi unutmayın. Çünkü bu servislerin size sağlayacağı faks numaraları şirketlerin bulunduğu bölgelerde lokal numara olacağından size faks çekecek karşı komşunuzun bile uluslar arası para ödemesi gerekebilir.

Her tür ihtiyacı karşılayacak kadar çok faks yazılımı bulunuyor
32bit Fax, Windows ortamından fax çekmenizi sağlayan kişilere veya gruplara daha önceden kaydettiğiniz sayfaları yollayabilmenize olanak tanıyan pratik bir yazılım. FaxMail Network ise bunun yanında yazıcıdan çıkarma özelliği de sunuyor ve herhangi bir Windows uygulamasından kolaylıkla faks çekebilmenizi sağlıyor. Windows için tam teçhizatlı bir faks makinesi yaratan FaxWizard 2000 ise kendine özel arabiriminden ve ayrıca kullandığınız uygulamalardan da "yazdır" komutuyla faks çekebilmenize olanak tanıyor. WYSIWYG arabirimi sayesinde diğerlerinden ayrılan ve kullanması da oldukça kolay bir program olan Just the Fax ise ismi üzerinde pratik olarak Faks yaratabilen, yollayabilen ve alabilen kişisel bir program olarak karşımıza çıkıyor.

Faks Defteri: Programda ilk etapta bir faks defteri yaratarak başlayabilirsiniz.

Popülaritesi yüksek bir program olan MightyFax da bilgisayarınıza bir yazıcı sürücüsü olarak kurularak Microsoft Word ya da yazıcı destekleyen herhangi bir Windows programından faks çekebilmenizi sağlıyor. Sadece sürükle bırak yöntemi ile çalışan TotalFax ise masaüstünüzde kullanabileceğiniz oldukça kolay bir program. Son olarak fakslarınızı e-mail'lerinizde ek dosya olarak yollayabilmenize olanak tanıyarak diğer benzerlerinden ayrılan WebFax2, taradığınız ya da kendi hazırladığınız fakslarınızı web sitesi üzerinden de yollayabiliyor.

32bit Fax ile bilgisayarınızı bir faks makinesine dönüştürün
Faks programları arasında gerek kurulum gerekse kullanım açısından oldukça pratik olan 32bit Fax’ı CHIP CD’sinden kurmak için tıkladığınızda karşınıza ilk olarak işletim sistemi ve kurulum tipini seçeceğiniz ekran gelecektir.

1. Burada sol bölümden bilgisayarınızda yüklü olan işletim sistemine göre seçimini yaptıktan sonra sağ taraftan da “Single computer beginners...” ile başlayan seçeneği seçip Next tuşu ile devam edin.

2. Bir sonraki aşamada göndereceğiniz faksların üzerinde görüntülenmesi için kişisel bilgilerinizi girmeniz gerekecektir. Üst taraftaki “From name...” ile başlayan bölüme 31 karakterden daha fazla olmamak kaydı ile adınızı ya da şirket adını girin. Alt taraftaki “Fax no” bölümüne de faks numaranızın girilmesi gerekir. Tekrar Next tuşu ile devam edin.

3. Modem seçim ekranına geldiğinizde zaman program otomatik olarak bulup seçecektir. Ancak modeminiz kapalıysa ya da başka bir uygulama tarafından kullanılıyorsa bulunamayabilir ve seçimi elle yapmanız da gerekebilir. Daha sona kuruluma devam edebilirsiniz. Ancak daha programı kullanmaya başlamadan öne bu sorunları gidermeyi unutmayın. Dosyalar kopyalandıktan sonra faks yazıcı sürücüsü de kurulacak ve kurulum sona erecek.

Cep telefonu ile el bilgisayarınızı taşınabilir bir faks’a dönüştürün
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi elinizdeki her türlü kişisel bilgisayardan faks gönderilmesi mümkün oluyor. El bilgisayarları (PDA) da bunların arasına dahil olduğundan faks çekmek için artık masa başına çakılı kalmanız da gerekmiyor. Karşılıklı olarak infrared destekli bir cep telefonu ve el bilgisayarına sahipseniz gerekli yazılımı kullanarak istediğiniz faksı çekebilirsiniz. Ancak bu durumda basılı bir metni fakslamanız mümkün olmayacaktır. En fazla kendi içindeki mesaj kutusunu, panoyu ya da gelen faksları kullanabilirsiniz. Yazdıklarınız ve çizdikleriniz önce faks formuna çevrilip öyle gönderilecektir. Sonuç ise oldukça başarılı oluyor. Zaten seyahat ederken daha fazlasını istiyorsanız bir diz üstü bilgisayar taşımak daha mantıklı olacaktır.
Görüldüğü gibi faks çekmek için bir faks makinesi kullanmaktan çok daha fazla yöntem bulunuyor. Dolayısıyla elinizde zaten bu aletler varsa bir faks almaya hiç de gerek kalmayacaktır. Şimdi bu yöntemleri sırasıyla ve adım adım nasıl kullanabileceğimize bir göz atalım.

Faks çekmek için doğru yazılımı seçmek de oldukça önemli
Bilgisayarınızdan faks göndermek için gerekli donanımların neler olduğuna biraz önce değinmiştik. Bunun yanı sıra özel yazılımların da bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. Windows 95 kullanıcıları Microsoft’un işletim sistemi ile sağladığı dahili faks yazılımını kullanabilirler. Ancak Windows’un daha sonraki sürümlerini kullananlar için maalesef böyle bir şans bulunmuyor. Çünkü bu faks programı daha sonraki sürümler ile pek kararlı çalışmadığı ve sorun çıkarabildiği için sistemden çıkarılmış. Ancak yine de Windows 98 kullanıcıları CD’leri içinde yer alan Tools klasörü altından bu yazılıma ulaşıp bilgisayarlarını kurup deneyebilirler.
Eğer sorun çıkarmazsa ve çok fazla detaylı bir faks programına da ihtiyacınız yoksa bu programı kullanmaya devam edebilirsiniz. Size basit faks kapakları tanımlama ve sadece kendine özel listesinden toplu faks çekmeye olanak tanıyan bu pratik program bir yazıcı sürücüsü olarak çalışıp hemen her uygulamadan faks gönderebilmenizi de mümkün kılıyor. Bu şekilde sadece belgeyi yazdırırken yazıcı olarak faks sürücüsünü seçmeniz yetiyor.

Kolay Kullanım: Pratik bir program olan 32bit Fax'tan tek tuş ile faks çekilebiliyor.

Ancak size birçok özellik sunacak daha modern, profesyonel ve sorunsuz bir faks yazılımı arıyorsanız çözümü 3. parti yazılımlarda aramanız daha iyi sonuçlar verecektir. Bu konuda piyasada birçok yazılım yer alıyor. Aralarında aynı Microsoft’un eski programına benzer şekilde pratik kullanıma yönelik olanlar olduğu gibi, bilgisayarınızı bir faks istasyonuna çevirebilecek olanlar da bulunuyor. Bu geniş yelpaze içinde yer alan 32bit Faks, FaxMail Network, FaxWizard 2000, Just the Fax, MightFax, TotalFax ve WebFax 2 gibi en popüler faks yazılımlarına CHIP CD’sindeki Fax Programları başlığı altından da ulaşabilirsiniz. Bunlar arasından örnek olarak seçtiğimiz bir tanesinin kurulumu ve kullanımını anlatmadan önce ise hepsinin özelliklerine kısaca bir bakalım:

Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişiyor olması içinde bulunduğumuz günlerde en çok iletişim alanında fayda sağlıyor. Bundan on, on beş yıl öncesine kadar telefonlar evde bile lüks sayılırken, günümüzde cep telefonu sayısı neredeyse normal telefon sayısına yaklaştı. Teknolojik gelişmeye paralel olarak elektronik haberleşme konusunda üretilen yeni çözümler ise eskilerinin pabucunu dama atmaya hazırlanıyor. Yakın zamanda cep telefonları belki normal telefonların yerini alacak. Hatta belki de insanlar sadece sesle yetinmeyecek ve görüntülü telefonlar yeni standart olacak.

Ancak bunun yanında bazı teknolojiler de var ki hiçbir zaman yenilenmese de geçerliliğini yitirmeyecek gibi duruyor. Faks’da bunlardan biri. Elektronik posta, internet dosya transfer yöntemleri ve Peer to Peer kullanılabilen bir sürü gelişmiş dosya ve belge transfer yöntemi olmasına rağmen, siyah beyaz, kalitesi düşük ve oldukça yavaş iletim yapan bu teknolojinin halen kullanılıyor olmasının her halde en büyük sebebi oldukça pratik olması ve yerine göre bir bilgisayara ihtiyaç duymuyor olması olabilir. Ayrıca hemen her şeyin elektronik ortama kayıyor olmasına rağmen halen basılı medyadan vazgeçilemeyecek olması da faksın şimdilik kullanılmaya devam edileceğini gösteriyor.

PC’nizi bir faks makinesi gibi kullanmak için gerekenler
Elinizin altında ne kadar gelişmiş teknoloji olursa olsun, karşı tarafta sadece düz bir faks makinesi olduğunu düşündüğünüzde yapabileceğiniz çok fazla bir şey yoktur. Ya zor yöntemi seçip bilgisayarınızda hazırladığınız belgenin yazıcıdan bir çıktısını alıp faks makinesini kullanacak ya da kolayca zaten faks çekme yeteneği olan PC’nize başvuracaksınız. Ayrıca bir faks makineniz yoksa zaten geriye PC’nizi kullanmaktan başka bir çözüm de kalmayacaktır. Tabi ki bunun için bilgisayarınızın birincil olarak bir modeme ihtiyacı vardır. Bu şekilde bilgisayarınızda hazırladığınız bir belgeyi pratik olarak fakslamanız mümkün olabilir. Ancak elinizdeki belge kağıt üzerindeyse bu durumda bilgisayarınıza bağlı bir tarayıcınız olması da gerekir.

Bu şekilde Windows’un kendi yazılımını ya da 3. parti bir faks yazılımını kullanarak doğrudan modem ile gönderim yapılabilir. Zaten çoğu bilgisayarda internet’e bağlanmak için standart olarak bir modem yer aldığından sorun çıkmayacaktır. Ancak eğer internet bağlantısı direkt hat, kablo ya da ADSL üzerinden sağlanıyorsa bu durumda modemi farklı bir amaç ile kullanmak ve dolayısıyla da faks yazılımlarını kullanmak mümkün olmayacaktır. Bu durumda ise internet üzerinden hizmet veren faks servisleri çözüm olacaktır. Internet servisleri ile bilgisayarınıza herhangi bir yazılım kurmadan faks çekme avantajınızın yanı sıra özellikle yurtdışına çekilecek fakslarda maddi olarak da bir avantaj elde edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları