Farklı bir internet tarayıcı testi...

Web tarayıcı testleri bugüne kadar hep Windows altında yapıldı. Ama bu test diğerlerinden çok farklı

Hangi tarayıcı daha iyi?

Bugüne kadar "hangi tarayıcı daha iyi?" sorusuna cevap ararken hep Windows platformunun baz alındığını gördük. Ancak herkes Windows kullanmıyor; MacOS X kullanıcılarının sayısı da hiç az değil. MacLife sitesi de bu gerçekten yola çıkmış ve MacOS X altında hangi tarayıcının daha iyi olduğunu belirlemek için bir dizi test yapmış. Şimdi gelin bu teste göz atalım ve MacOS X altında hangi tarayıcının daha iyi olduğuna birlikte karar verelim...

İnternet tarayıcıların motorları ham HTML, CSS ve JavaScript'leri işleyerek gördüğümüz internet sayfalarına dönüştürüyorlar. Mac üzerindeki tarayıcılar genellikle Mozilla Gecko ve Webkit motoru kullanıyorlar. Opera ise kendi Presto motorunu kullanıyor.

Test yazılımları ve sistemleri

Test yazılımları ve sistemleri
Intel işlemci ve bol bol bellek ile düzgün test sonuçları

Performans ölçümünde Dromaeo JavaScript testi, Apple'ın SunSpider paketi ve Google'ın V8'i kullanıldı. İşlemci ve hafıza kullanımı ise iStat Pro ile takip edildi.

İlk test platformu 2.66GHz Quad-Core Intel Xeon işlemciye, 8GB SDRAM belleğe sahip, OS X 10.5.7 kurulu bir Mac Pro. İkinci test platformu ise 2.8GHz Intel Core 2 Duo işlemciye, 8GB SDRAM belleğe sahip, OS X 10.5.7 kurulu bir MacBook Pro. Elbette testlerde temiz kurulumu yapılmış bir internet tarayıcıyla, uzun vade kullanımdaki sonuçların farklı olacağını unutmamak lazım.

Gecko ve Webkit

Gecko ve Webkit
Mozilla Gecko ya da Webkit...

Mozilla Gecko tabanlı güncel internet tarayıcılar:
Firefox 3.5.1: Bir zamanlar sadece bir alternatifti ama şimdi eklentileri sayesinde yaygın bir kullanıma kavuştu.
Flock 2.5: Sosyal özellikleriyle kendisini diğerlerinden ayıran bir internet tarayıcıdır.
Camino 1.6.8: Mac'ler için elden geçirilmiş Firefox'tur.

Webkit tabanlı güncel internet tarayıcılar:
Safari 4.0.2: Apple'ın kendi internet tarayıcısı.
Stainless 0.6.5: henüz geliştirilmekte olan bu tarayıcı ilginç teknik özelliklere sahip.
Cruz 0.2: Aynı anda pek çok işlem yapmak isteyen sosyal ağ kullanıcıları için geliştirilen bir internet tarayıcıdır.

Henüz tam sürümü çıkmamış olan tarayıcılar çeşitli özellikleri eksik olduğu için daha hızlı çıkabiliyor. Bu yüzden test sonuçlarına dahil edilmedikleri yerler var.

Sekmeli taramada performans sonuçları

Sekmeli taramada performans sonuçları
Daha çok sekme açıldığında bütün tarayıcılar hantallaşıyor

Opera'nın parladığı alan çok fazla sekmeyi Firefox'tan daha hızlı açabilmesi oldu. Solda 8 sekme, sağda ise 15 sekme sonucunu görüyorsunuz. Öte yandan bu farkın saniyenin altında olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Daha çok sekme açıldığında bütün tarayıcılar hantallaşıyor

Safari testteki diğer internet tarayıcılardan çok daha hızlı çıktı Camino onu az farkla takip etti. Firefox açılış süresinde geride olsa da sayfa hazırlamakta Safari'den iki saniye daha hızlı. Açılıştaki yavaşlığını bu sayede affettiriyor.

İşlemci kullanımı ve video gösterimi sonuçları

İşlemci kullanımı ve video gösterimi sonuçları
YouTube videolarıyla siz de deneme yapabilirsiniz

Kaynak kullanımı testinde 15 sekme açıldı ve bunların 9'u flash tabanlı sayfalarla yüklüydü. Firefox, Safari ve Opera'nın çok iyi sonuçlar aldığı bir test bu. Firefox yüzde 9 işlemci kullanırken, Safari ve Opera yüzde 11, Camineo ise yüzde 13 kullandı. Sonuncu olan Flock ise yüzde 15'e kadar çıktı.

Bütün tarayıcılar YouTube videolarını hızla açarken Firefox 3.5.1 sık sık takılma yaşadı. Bu devamlı bir sorun. Bu problemin temelinde Firefox'un çökmelere karşı alttan alta yedekleme yapması yer alıyor.

Okuyucu Yorumları