Faturasız hatlarda kalan TL'ler ödeniyor!

Aboneliği iptal olmuş faturasız hat kullanıcılarına kalan TL'leri geri ödenmeye başlandı!

Kalan TL'ler geri ödeniyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK) 2010 Eylül ayında aldığı karar ile ön ödemeli hatlarda kalan TL'lerin iadesi ya da kullanımı konularına açıklık getirilmiş, kararın uygulamaya geçilmesi için operatörlere 1 Ocak 2011'e kadar süre tanınmıştı.

Bahsi geçen yeni uygulama ile çeşitli nedenlerle aboneliği iptal olan hat sahibi, iptal tarihinden başlayarak 3 ay içerisinde ilgili işletmeciye başvurmak suretiyle hattında kalan TL'leri talep edebilme olanağına sahip oldu. İşletmeciler ise başvuruları 15 gün içinde yerine getirmekle yükümlüler. Abonenin iade talebinde bulunmaması halinde, işletmeci bu tutarı bir yıl kendi nezdinde saklayacak. Abonenin aynı işletmeciye yeniden kaydolması halinde de hattına aktaracak. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, "İlgili karardan çıkardığımız sonuç, ön ödemeli hattını iptal eden tüketici üç ay içerisinde müracaat etmezse ya da bir yıl içinde eski operatörüne geri dönmezse hattındaki bakiyeye bir daha ulaşamıyor. Bu sebeple bu hakkın ilk üç ay içerisinde kullanımı önemli" dedi.

Ayrıca karara göre eski operatör, numaranın bir başka operatöre taşıma sürecinin tamamlanmasından sonra aboneye hattında kalan bakiyeyi bildirecek. Bu bilginin aboneye ulaştırılması asgari SMS yoluyla yapılacak. Eğer abone bu tutarın iadesini talep etmişse, eski operatör kalan bakiye ile birlikte içeriğinde bu tutarın kendisine geri ödeneceğinin de belirtildiği bir bilgilendirme daha gönderecek.

Betül Sungurlu'nun açıklamaları

Betül Sungurlu'nun açıklamaları
Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu

Betül Sungurlu'nun belirttiğine göre tüketicilerin bu hakkı 1 Ocak 2010 tarihinde başladı. Ancak abonelerin hak talep etmek için 2011 yılını beklemesi gerekti. Sungurlu, bunun nedeninin alınan yeni karara göre gerekli çalışmaları bitirmeleri için işletmecilere 1 Ocak 2011'e kadar süre verilmesi olduğunu belirtti.

Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu "BTK'nın ilgili kararında konunun takipçisi olacağına dair ipuçları yer alıyor. Kararın 6. maddesinde 2011 yılı içinde abonelere yapılan iade ve tutarlara ilişkin verilerin işletmeciler tarafından üçer aylık raporlar halinde BTK'ya gönderilmesi şeklindeki düzenleme dikkat çekiyor. www.enuygun.com olarak biz de kullanıcılarımız için bu verileri takip ediyor olacağız. Umuyoruz ki bu raporlar aracılığıyla sadece iade edilen tutarlar değil, ödenemeyen bakiyeler hakkında da kamuoyu bilgilendirilir" dedi.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları