"Herkes nerede?" sorusunun cevabı için yeni teori: Asimptotik tükenmişlik nedir?

Bunca zamandır uzaylılar neden bizi ziyaret etmedi? Bu sorunun cevabı, asimptotik tükenmişlik teorisinde gizli olabilir mi?

"Herkes nerede?" sorusunun cevabı için yeni teori

1950'de Nobel ödüllü fizikçi Enrico Fermi, astronomların bugün halen cevabını aradığı çok önemli bir soru sordu: "Herkes nerede?"

Bu soru, Fermi paradoksu ile ölümsüzleştirildi. Bu teori ve paradoks, uzaylıların hiç görünmemiş olması ve evrende var olma olasılığı arasındaki çatışma durumunu inceliyor.

Bu paradoksu destekleyenler, evrenin güneş sistemimizden yaklaşık üç kat daha yaşlı olduğunu ve bir milyar trilyondan fazla yıldız içerdiğini belirtiyorlar. Eğer "aptal" insanlar Ay'a seyahat edebiliyorsa, neden akıllı dünya dışı varlıklar şimdiye kadar bizi ziyaret etmedi?

Geçtiğimiz hafta bir çift astrobiyolog bir cevap önerisinde bulundu: Yabancı uygarlıklar o kadar fazla gelişiyor ve genişliyor ki, yıldızlararası seyahati kaldıramıyorlar.

Carnegie Bilim Enstitüsü'nden Dr. Michael Wong ve California Teknoloji Enstitüsü'nden Dr. Stuart Bartlett bu krizi “asimptotik tükenmişlik” olarak tanımlıyor.

Asimptotik tükenmişlik nedir?

Toplumlar, enerji talepleri sürdürülemez hale geldiğinde bu noktaya gelir. Daha sonra keskin bir seçimle karşı karşıya kalıyorlar. Royal Society Open Science'da bilim insanları "Uygarlıklar ya tükenmişlikten çöküyor ya da kendilerini kozmik genişlemenin artık bir hedef olmadığı ve onları uzaktan tespit edilmelerini zorlaştıran bir durum olan homeostaziye öncelik vermeye yöneliyorlar" hipotezini öne sürdü.

Gezegensel uygarlıklar teknolojik sıfırlamalar yoluyla bu felaketleri başka yöne çevirebilir ancak bu yalnızca kaçınılmaz olanı geciktirir. Tükenmeye yakın olan uzaylı medeniyetleri, tespit edilmesi en kolay uygarlıklar olabilir.

Krizden kaçınmak için, büyümenin sürekli olarak "sıfırlamalarla" yavaşlaması gerekiyor...Wong ve Bartlett

Çalışmanın yazarları, “Çevrelerini değiştirir ve serbest enerjiyi aşırı sürdürülemez bir şekilde dağıtarak, gezegen ölçeğinde en büyük sinyal-gürültü sergileyen dalgalanmaları [üretirler]” diyor ve devam ediyor: "Bu, insanlığın dünya dışı yaşamla ilgili ilk tespitlerinin birçoğunun, henüz bilge olmasa da akıllı türden olabileceği olasılığını ortaya koyuyor.

Wong ve Bartlett, hipotezlerinin önemli bir eksikliği olduğunu kabul ediyor: Henüz bu fikri gerçekten destekleyen bir kanıt yok. Ayrıca sundukları bu teori, diğer gezegenler için geçerli olmayabilir Çünkü Dünya üzerindeki yaşam yasalarını kullanıyor.