Firefox 3.5 RC2 mercek altında...

Merakla beklenen Firefox 3.5'in RC2 sürümü yayınlandı, CHIP Online yeni Firefox'u mercek altına aldı

En hızlı Firefox...

Mozilla çıkacak olan 3.5 sürümünü neredeyse tamamen hazır bir versiyonunu yayınladı. Yeni nesil Firefox jenerasyonu daha fazla hız ve akıllı fonksiyonlar vaat ediyor.

İnternette gezinirken ardınızda izi sürülebilecek materyaller bırakıyorsunuz. Internet tarayıcınız siz gezinirken: ziyaret ettiğiniz web sayfalarını, Google ve diğer arama motorlarında girdiğiniz sorgulamaları, kutucuklara girilen verileri, indirdiklerinizi ve web sitelerinin mültimedya içeriklerini kaydediyor. Bu veriler her ne kadar bilgisayar kullanmada hız ve konfor sağlasa da; birçok kullanıcının paylaştığı bir bilgisayarlarda bu verilerin saklanması bazı durumlarda istenmeyebiliyor.

'Private Browsing'
'Private Browsing'
Bu şekilde iz bırakmamak için Firefox 3.5 ile 'Private Browsing' geliyor. Tarayıcı bu modda bahsi geçen verileri sadece o oturum boyunca hafızada tutuyor. Ne zamanki o Firefox oturumunu kapatıyorsunuz, o zaman veriler siliniyor. İndirilen dosyalar ve yeni düzenlenmiş sık kullanılanlar bu kuralın dışında kalıyor ve Firefox oturumunun kapatılmasının ardından da yerlerini koruyorlar.

Eğer bilgisayarı sadece tek kişi kullanıyorsa bile 'Private Browsing' sizi veri hırsızlığına karşı koruyacaktır. Bu modda, ziyaret geçmişinize, üçüncü şahıs web siteleri artık JavaScript üzerinden ulaşamıyor. No script gibi eklentileri kurmamış kullanıcıların da artık bu gelişme ile geçmişlerine ulaşılamayacak.

Bu modda 'Tools' (Araçlar) menüsü üzerinden ya da Ctrl+Shift+P kombinasyonu ile ulaşıyorsunuz. Bu fonksiyon sadece o oturumu dikkate aldığı için; önceki sürümlerde bulunan 'özel verileri temizle' komutunun işlevine göre daha kullanışlı.

Download: Firefox 3.5 RC2

Gelişmiş özellikler

Gelişmiş özellikler
Geçmiş klasörü: Kişisel geçmiş verileri için yeni ayar seçenekleri

Geliştirilmiş veri güvenliği
'Private Modus'a ek olarak geliştiriciler, veri güvenliği üzerinde çalışmışlar. Firefox 3.5 sürümü ile artık kullanıcılar tam olarak hangi zaman diliminde kaydedilen verileri temizlemek istiyorlarsa onu tercih edebiliyor. 'Clear Recent History' ile sadece geçmiş birkaç saat içinde oluşan özel verilerin temizlenmesi de mümkün olabiliyor.

Geçmiş klasörü: Kişisel geçmiş verileri için yeni ayar seçenekleriPlug-in'ler olmadan Mültimedya desteği
Geliştiriciler aynı zamanda yeni gelecek olan web standartlarının desteği üzerinde çalışıyorlar. Mesela Firefox 3.5, HTML5 elementlerini (video ve ses) destekliyor.

Serbest Ogg formatındaki müzik ve videoları,Firefox 3.5, ek Plug-in olmadan oynatabilme yeteneğine sahip. Ayrıca bu şekildeki medyaları kullanıcı tarayıcının menüsü üzerinden de kaydedebiliyor. Bu sayfa üzerinden yeni formatları test edebilirsiniz: tinyid.tv.

Geçmiş klasörü: Kişisel geçmiş verileri için yeni ayar seçenekleri'Location Aware': Internet GPS
Bir başka işlevsel geliştirme ise 'Location Aware Browsing'. IP adresiniz üzerinden ya da veriler üzerinden tarayıcı size yakınınızda bulunan WLAN noktalarından yola çıkarak bulunduğunuz pozisyonu gösteriyor ve bunu web sayfalarına ya da online uygulamalarına iletiyor.

Bahsi geçen web sayfaları ya da uygulamalar uygun bağlantı noktalarını bulduklarında. verileri direkt olarak sizin bulunduğunuz bölgeye yönlendiriyor. Bu şekilde civarda bulunan bir restoranı aramada ya da rota planlamasında bu uygulama size yardımcı olacaktır. Bu arada güvenlik sorgusu sayesinde, pozisyonunuz ile ilgili verilerin üçüncü şahısların eline geçmesi engelleniyor.

Download: Firefox 3.5 RC2

Ve performans testleri...

Ve performans testleri...
Tarayıcı performans testi: Versiyon 3.5 RC2 tüm zamanların en hızlı Firefox'u

Tüm zamanların en hızlı Firefox'u
Geliştiriciler tarayıcının hızını daha da geliştirdiler. Bu hız artışının en önemli nedenlerinden biri, kurulumdan itibaren standart olarak aktif konumda olan JavaScript motoru TraceMonkey'dir. Bu sayede Sunspider JavaScript karşılaştırmasında, önceki versiyonlarını geride bırakıyor. Geliştiriciler, şimdilik TraceMonkey'i sadece sayfa yapılanmasında kullanıyorlar. Şimdiden entegre edilen (javascript.options.jit.chrome)fonksiyonu Firefox'un ara yüzünü de hızlandırmak ile görevli. Yalnız bu fonksiyon RC2 sürümünde kapalı olarak geliyor.

JavaScript alanında yapılan iyileştirmeler yanında; Gecko-Rendering-Engine 1.9.1'ın da (speculative parsing) web sayfaların yapılandırmasının hızlanmasına katkısı oluyor. Buna ek olarak, ağır JavaScript hesaplamaları WebWorker yönetimleri ile arka plana atılıyor. Bu şekilde, yaptığımız Sunspider ve Peacekeeper testlerinde Firefox derecesini daha da geliştiriyor. Testlerimizin detaylı dökümünü alttaki tabloda bulabilirsiniz. Referans olsun diye Internet Explorer 8 ve çok seri olan Safari 4'ü de karşılaştırmamıza dahil ettik.

Acid3 testinde tarayıcı gelecek web standartlarını kullanarak değerlendirme yapıyor. Bu alanda ise Firefox hafif bir gelişme gösterdi. Firefox 3.0.11 sürümü 100 üzerinden 72 alırken, 3.5 RC2 sürümü 100 üzerinden 93 puana ulaşıyor.

Firefox 3.5 RC2 Test Sonuçları
Tarayıcı Sunspider JavaScript Testi Peacekeeper Javascript Testi
Firefox 3.5 RC1 1769,7 ms 2022 Puan
Firefox 3.5b99 1826,7 ms 1904 Puan
Firefox 3.0.11 3873,3 ms 1365 Puan
Internet Explorer 8 6107,8 ms 865 Puan
Safari 4.0 1104,6 ms 3454 Puan

İpucu: Firefox 3.5 RC 2'yi kurmadan denemek
Mozilla artık ürünlerini sadece kurulum paketleri ile sunuyor. Yine de tarayıcıyı kurulum yapmadan da deneyebilirsiniz.

Bunun için ilk önce Winrar ya da 7zip programı ile kurulum dosyasını bir klasöre çıkarıyorsunuz. Bundan sonra ise hedef klasörün içinde bulunan 'localized' klasöründeki bütün dosyaları 'nonlocalized' klasörüne kopyalıyorsunuz. Bu arada bütün dosya değiştirme sorgularını onaylıyorsunuz. Artık kurulum yapmadığınız tarayıcıyı kullanmaya başlayabilirsiniz, bunun için 'nonlocalized' klasörünün içindeki firefox.exe dosyasını çalıştırmanız yeterli olacaktır.

Download: Firefox 3.5 RC2

Okuyucu Yorumları