Firefox 3.6 başka işler peşinde...

Olay sadece hız değil: Mozilla'nın Firefox 3.6 için planları düşündüğünüzden çok daha farklı...

Firefox başka işler peşinde!

Mozilla'nın hedefi uzun süredir JavaScript motorunu hızlandırmaktı ama bu hedef artık değişti.

Firefox 3.6 Sunspider testinde yüzde 20 performans artışıyla yine JavaScript performansına önem verse de, Mozilla'nın bu sefer önem verdiği şeyler başka. Önümüzdeki hafta çıkması muhtemel olan bu sürümde tarayıcıya yeni teknolojiler eklenmesi birincil önceliği oluşturuyor.

Mozilla'nın Firefox geliştirme direktörü Mike Beltzner, bu sürümün kendileri için oldukça farklı olduğunu belirtiyor. Özellikle geliştiricilere yeni teknolojiler sunmayı istediklerini belirtiyor. Ama açıklaması bu kadarla kalmıyor, daha önce JavaScript hızına ağırlık vermelerinde itici gücün Google Chrome'un hızı olduğunu da itiraf ediyor. Ancak artık tarayıcı hızları birbirine çok yakın olduğu için, Mozilla dikkatini başka özelliklere yöneltiyor.

Çok sekme açıldığında neler olacak?

Çok sekme açıldığında neler olacak?
Yeni sürümde en baştaki sekme önce yüklenecek

Firefox'taki JavaScript hızını arttırmak için yoğun çabalar harcandığı için Firefox 3.5 TraceMonkey sürümü olmuş durumda.

Firefox 3.6 ise hızını ve gücünü arttırmak için başka özelliklere yöneliyor. Belge obje modelini ne kadar hızlı değiştirdiğine ya da grafikleri ne kadar hızlı çektiğine odaklanılıyor. Öncelik yönetimiyle yapılacak çok iş, kazanılacak büyük hız olduğuna inanan Mozilla detayları da veriyor.

Birden çok sekme açıldığında en öndeki sekmenin öncelikli olarak yüklenmesi önemli değişikliklerden. Direkt olarak kullanıcının görebileceği bir hız artışı sağlıyor. Tek hızlanan bu değil, Firefox'un ilk açılış süresi kısaltılmış, sayfa render hızı artmış ve grafik arayüzün tepki süresi de kısaltılmış. Ayrıca Firefox daha önce gezilen sayfaların bilgilerini ön belleğe alıyor ama devamlı sabit diskten okumuyor.

PDF'ye gerek kalmayacak!

PDF'ye gerek kalmayacak!
Firefox 3.6 herşeyi kendinde toplamak istiyor

Mike Beltzner benchmarklarla ölçülmeyen alanlarda büyük hız ve performans artışları sağladıklarını belirtiyor.

Yeni teknolojilere gelince Web Open Font Format ile daha hızlı font indiriliyor, CSS gradients ile renkler arasında yumuşak geçişler sağlanıyor, HTML 5 Drag&Drop API ile tarayıcıya dosya sürükleyip bırakmak kesintisiz bir tecrübe haline getiriliyor. HTM5'te tam ekran video ve dosya yönetimi için File API'yi de unutmamak gerekiyor.

Bütün bu eklentiler sayesinde Firefox çok daha az eklentiye gerek duyan bir tarayıcı haline geliyor. Örneğin Web Open Font Format, PDF'ye ve PDF eklentilerine gerek bırakmamayı hedefliyor. Personas ile kişiselleştirme özellikleri de kullanıcıları bekliyor.

Okuyucu Yorumları