Firefox 3.6 Beta 1 mercek altında

Özgür tarayıcının yeni sürümünün ilk betası yayınlandı. CHIP Online yapılan değişiklikleri inceliyor

İnceleme: Firefox 3.6 Beta 1

Firefox geliştiricileri geçenlerde yeni tarayıcı sürümü 3.6'nın ilk betasını indirmeye sundu. Bu sürüm öncelikli olarak testçilere hitap ediyor. CHIP Online bu sürümde yapılan yenilikleri ve değişiklikleri size tanıtıyor.

Bu beta sürümde geliştiriciler Personas eklentisini tamamıyla tarayıcının içime gömüyor. Eklentinin ayrıca indirilmesine gerek kalmıyor. Personas sayesinde kullanıcılar Firefox tarayıcısını kendi zevklerine göre süsleyebiliyor. Mozilla'nın eklenti sitesi Personas entegrasyonunu destekliyor ve fareyi istediğiniz bir temanın üzerine getirdiğinizde hemen ön izleme süreci başlıyor. Tıkladığınızda ise tema sürekli olarak kuruluyor. Tema yönetimini "Eklentiler" penceresinden gerçekleştirebiliyorsunuz.

Download: Firefox 3.6 Beta 1

Nerelerde değişiklik yapıldı?

Nerelerde değişiklik yapıldı?
CTRL+TAB kombinasyonu ile hoş bir grafiksel ön izleme elde ediliyor.

Birçok deneme girişiminden sonra grafiksel sekme geçiş fonksiyonu Firefox'a giriş yaptı. Fakat seçenek varsayılan olarak pasif konumda. Ancak "about:config" konsolundaki "browser.ctrlTab.previews" girdisinde değişiklik yapıldığında [CTRL]+[TAB] kombinasyonuyla açık sekmelerin ön izlemesini görebiliyorsunuz. Bunun dışında "About" diyalog pencereleri de elden geçirildi: "about:support" komutu hata aramada yardımcı oluyor, sürüm detaylarını ve kurulu eklentileri gösteriyor ve standart ayarlarda yapılan değişiklikleri belirtiyor. Yeni "about:memory" penceresi tarayıcının bellek tüketimi hakkında bilgi veriyor.

Firefox'un yeni HTML5 öğeleri sayesinde yerel destek verdiği Ogg biçimindeki video dosyaları içerik menüsü üzerinden tam ekran olarak oynatılabiliyor. Ayrıca JavaScript hızlandırıcısı TraceMonkey artık varsayılan olarak Firefox arabiriminin gösteriminden sorumlu.

Download: Firefox 3.6 Beta 1

Hala neler eksik?

Hala neler eksik?
Windows 7 entegrasyonu: Bu betada fazla ilerleme yok.

Buna karşın geliştiriciler bu beta sürüm ile Windows 7 entegrasyonu konusunda fazla ilerleme göstermiyor. Gerçi görev çubuğunda artık açık Firefox sekmeleri ayrı ayrı gösteriliyor; fakat bu fonksiyon bu sürümde hiç istikrarlı çalışmıyor. Hatta geliştiricilerden gelen habere göre bu özellik başlarına bayağı dert açmış durumda; zira bundan sonraki beta sürümde Windows 7 özelleştirmelerini tarayıcıdan çıkaracaklarını açıkladılar. Görev çubuğu ikonunda indirilen dosyanın ilerleme durumu da bu sürümde gösterilmiyor. Zıplayan listelere sıra gelince yine elimiz boş dönüyoruz.

İlk beta sürümün öne çıkan özelliklerini görseller eşliğinde resim galerimizde detaylıca tanıttık. Meraklı kullanıcılar Firefox 3.6 Beta 1'i buradan indirebilir.

Download: Firefox 3.6 Beta 1

Okuyucu Yorumları