Firefox 3.6 eklentilere kilit vuracak!

Mozilla, 3.6 sürümü ile Firefox eklentilerini hizaya sokuyor: İşte yeni Firefox'a vurulan kilit...

Firefox eklentilerine kilit!

Mozilla, Firefox 3.6 için bir kilitleme özelliği çıkartmayı planlıyor. Üçüncü parti uygulama geliştiricileri hizaya sokmak isteyen Mozilla, bu özellik ile geliştiricilerin kendi kodlarını internet tarayıcının bileşen dizinine eklemesini engelleyecek.

Firefox'un özelleştirilebilmesi, Internet Explorer ile rekabette pazar payı kazanmasını ve kendisini benzer tarayıcılardan ayırarak aradan sıyrılmasını sağlayan özelliğiydi. Peki bileşen dizininin kilitlenmesi, Firefox'un kişiselleştirilebilmesini ortadan kaldıracak mı?

Mozilla'nın yaptığı açıklamaya göre hayır, onlar da Firefox'un güçlü yanının kullanıcıların geliştirdiği uygulamalar ve eklentiler olduğunun farkında. Kullanıcılar Firefox'un görünümünü ve çalışmasını istedikleri gibi değiştirebilmeye devam edebilecekler. Eklenti zenginliği sürecek; ancak artan Firefox çökmeleri ve istikrar sorunları Mozilla'yı endişelendirmiş durumda.

Faydası var mıydı? Zararı olacak mı?

Faydası var mıydı? Zararı olacak mı?
Güvenlik ve istikrar artacak

İşte bu yüzden uygulama geliştirmedeki özgürlük, güvenliği sağlamak için bir nebze kısılacak. Firefox'un 3.6 sürümü ve sonrasında beta sürümler de dahil olmak üzere üçüncü parti uygulamalar bileşen dizinine direkt kod ekleyemeyecek.

Mozilla'nın açıklamasına göre bu özelliğin zaten bir faydası yoktu ama zararları çoktu. Mesela gizli eklenti kurulumu oldukça tehlikeli, kullanıcı bunların en olduğunu göremiyor ve görse de kaldırma seçeneği yer almıyor. Bu türden tehlikeli eklentiler ortadan kaldırılmak isteniyor.

Daha kötüsü sürüm bilgisi taşımayan uygulamaların otomatik olarak bir sonraki sürüme aktarıldığında çıkarttığı problemler oluyor. Uyumsuz uygulamalar boş yere taşınıyor ve iptal edilemiyor. Ardından da internet tarayıcı sıkça çöküyor, hafıza kullanımı gereksiz yere şişiyor ve performans sürünmeye başlıyor. Bu dizini kilitleyecek olan Mozilla, sorunları temelden çözmeyi planlıyor.

Okuyucu Yorumları