Firefox 3.6: Tilki için devrim gibi yenilik

Mozilla, IE'nin çoktandır kullandığı bir teknolojiyi Firefox'a uyarlıyor; ama ancak 3.6 sürümünde...

Firefox 3.6'da bir devrim!

Mozilla Firefox'un yeni 3.5 sürümü, kullanıcılara Microsoft Internet Explorer'ın standart sürümünde bulunmayan bazı özellikleri sundu. Bunların arasında HTML 5, XHTML ve SVG grafikler yer alıyor. Internet Explorer, 6. sürümünden bu yana 64 bit desteğine sahip olduğu halde Firefox hala 32 bit'te ısrar ediyor. İşte Firefox'un 3.6 sürümü bu eksikliği giderecek.

Diğer rakiplere bakarsak, Google Chrome'un da 64 bit sürümü yok. Apple ise Safari web tarayıcısına 64-bit desteğini daha yeni ekledi (Safari 4.0). Peki ya Opera? Sadece Linux ve OpenBSD işletim sistemleri için 64 bit sürümü mevcut.

Peki 32 bit'ten 64 bit'e geçmek neyi değiştirecek? Avantajları neler? Şifreli sayfaları daha hızlı yüklemesi başlıca artılardan. Büyük dosyalar için daha verimli hafıza kullanımı da kesinlikle es geçilemeyecek önemli avantajlardan.

İşte bunları gören bir kullanıcı Firefox'un resmi 64 bit sürümü olmadığı için Firefox 3.5 için bir yama hazırlamış. Makoto mahlaslı bu kişi daha 2008'de Firefox 3.0'ı 64 bit'e port etmiş. Ancak hazırladığı yamanın bazı sorunları var. Firefox'un plug-in'leri, Internet Explorer'a karşı en önemli avantajlarından biri. Fakat mevcut plug-in'ler 32 bit ve bu yamayı kullanan yeni 64 bit sürüm ile uyumsuzlar. Resmi bir 64 bit desteği olmadan olmuyor anlayacağınız.

Bu sorunun çözümü de Mozilla'dan geldi. 64 bit'e resmi destek verece ve bu sayede sorunlar ortadan kaldırılacak.

Okuyucu Yorumları