Firefox 4, Google Chrome'a karşı!

Firefox 4, yerine göz diken Chrome'u kopyaladı mı, kopyalamadı mı? Peki hangisi daha başarılı...

Firefox 4, Chrome'a karşı!

Firefox'un en son beta sürümü olan Firefox 4 beta 1, Chrome'a benzemeye devam eden arayüzüyle dikkat çekiyor. Ancak arada ince ve önemli farklılıklar var. Peki bu farklılıklar Firefox'u daha mı iyi kılıyor, daha mı kötü? İşte karşılaştırması...

Menü tuşu özelliği sayesinde Firefox arayüzü oldukça toparlanmış durumda. Daha önceden ekranı dolduran kopyalama ve yapıştırma gibi neredeyse tamamen gereksiz özellikler, göz önünden kaldırılarak tek bir tuş altında toparlanıyor. Sonuçta bu tek tuş sayesinde Firefox, Chrome'dan bir daha derli toplu hale geliyor.

Sekmelerin yukarıya taşınması önemli değişikliklerden birisi oluyor. Chrome'da ekranın en üstündeki sekmeler kolayca tıklanabilir halde. Ancak Firefox farklı bir karar alarak sekmeleri sadece biraz daha yukarı taşımış. En üstte menü tuşu yer alıyor. İşte bu yüzden Chrome'daki sekme tıklama rahatlığı Firefox'ta yok.

Firefox'un kazandığı ve kaybettiği noktalar

Firefox'un kazandığı  ve kaybettiği noktalar
Daha çok alan var ama daha fazlası da mümkün

Yer imleri ve yer imleri seçenekleri de Firefox'un yeni menü çubuğundan eksilenler arasında yer alıyor.

Arama çubuğunun yanında yer alan ayrı bir tuş, yer imleriyle ilgili gerekenleri altında topluyor. Eğer isterseniz eskisi gibi kullanabilirsiniz ancak beta'yı test eden pek çok kullanıcı Firefox'un yeni yer imleri kullanımını Chrome'dan daha çok seviyor.

Firefox 4'ün yeni tasarımı da Chrome'dan daha fazla alan sunuyor. 6 Piksel daha avantaj küçük gibi görünebilir ama hissiyat olarak daha ferah hale getiriyor. Bununla birlikte Fireofx'un menü tuşu tepede yer alıyor ve yanı boş, bu konumlandırma yer israfına yol açıyor ama öte yandan tepeye ferahlık veriyor. Bu menü tuşunun yanındak boşluk halen tartışılıyor.

Okuyucu Yorumları