Firefox 4 RC ve IE9 RC'nin ilk kapışması!

Firefox 4 ve IE9'un RC sürümleri farklı testlerde karşı karşıya getirildi! İşte sonuçlar...

IE9 RC, Firefox 4 RC'ye karşı

Mozilla, Firefox 4'ün RC sürümünü yayınladı, ve Mozilla geliştiricilerinin gönderilerine göre programın kodunda artık değişiklik yapılmayacak. Peki Firefox 4, baş rakiplerinden Internet Explorer 9 karşısında ne yapıyor?

IE9 ve Firefox 4'ün her ikisi de gelişmiş kullanıcı ara yüzleriyle göze çarpıyorlar. Firefox 4 beta 12'de Mozilla'nın ara yüze yaptığı ufak rötüşlar ardından sekmelerin şekli biraz değişti ve başlangıç sayfası yenilendi. Panorama düğmesi ise ilk seviye menüden kaldırıldı.

Tarayıcıdaki boş alanı akıllı bir biçimde kullanan yeni Firefox, 3.6'ya göre genel olarak çok daha hafif bir tarayıcı izlenimi veriyor.

Conceivablytech tarafından Firefox 4 RC ve Internet Explorer 9 RC arasında gerçekleştirilen hız testleri ve sonuçlarını ikinci ve üçüncü sayfada bulacaksınız.

Firefox 4 RC ve IE9 RC'nin ilk kapışması!

Firefox 4 RC ve IE9 RC'nin ilk kapışması!
SunSpider testleri. Daha küçük değerler daha iyi (milisaniye)

Hız testleri

Conceivablytech, iki tarayıcı arasında çeşitli hız testleri gerçekleştirmiş. JavaScript, Flash ve HTML5'e odaklanan ilk testte Sunspider, V8, Mozilla Kraken ve Celtic Kane kullanılmış.

JavaScript: Sunspider testlerinde Microsoft şu an tüm tarayıcıların önünde bulunuyor. Firefox 4 RC1 ise Microsoft'un yaklaşık yüzde 10 gerisinde. Ancak Firefox, Celtic Kane ve V8'de önde, Kraken testinde ise farklı şekilde galip geliyor. Bu sonuçlar iki tarayıcının da JavaScript'te hızlı olduğunu ve ortalama bir gezintide farkın hissedilmeyeceğini gösteriyor.

SunSpider testleri. Daha küçük değerler daha iyi (milisaniye)

GUIMark 2 Flash ve HTML5 testi

GUIMark 2 Flash ve HTML5 testi
Saniyedeki kare sayısı (yüksek skorlar daha iyi)

Flash: GUIMark 2 ile yapılan Flash testinde ise kullanılan Flash sürümü sonuçlarda büyük farklar yaratabiliyor, bu nedenle en son sürüm olan Flash 10.2 kullanılmış. IE9 Flash testini önde bitirirken sadece Flash Metin testinde (dinamik olarak değişen metin sütun boyutlarını canlandıran test) oldukça düşük bir puan almış. Firefox ise 3.6'ya göre çok daha yüksek puanlar alsa da IE9'u geçmeyi başaramıyor.

HTML5: GUIMark2, HTML5'de üç test yapıyor ve durum bu testte biraz farklı. Firefox, hızlı bir grafik kartına sahip masaüstü sistemde üç testi de geçerken, IE9 notebook'da iki testi geçmiş.

Asteroids ve Mr. Potato Gun testleri, sonuç

Asteroids ve Mr. Potato Gun testleri, sonuç
Yüksek skorlar daha iyi

En iyi bağımzsız Canvas 2D testlerinden kabul edilen Asteroids C2D, karmalık HTML5 oyunlarını canlandırıyor . Bu testte ise IE9, Firefox'a neredeyse 4 kat fark atıyor.

Microsoft'un Mr. Potato Gun testinde ise IE9 RC, beta sürümlerine göre önemli aşama kaydetmiş. Bu testte IE9, Firefox 4'den yaklaşık üç kat daha hızlı.

Sonuç

Yüksek skorlar daha iyi

Conceivablytech'e göre 14-15 biten kapışmayı burun farkıyla IE9 kazanıyor. Testte Firefox, inanılmaz JavaScript motoru ile dikkat çekerken, IE9'un potansiyelinin donanım hızlandırmasında olduğu ortaya çıkıyor.

Okuyucu Yorumları