Firefox 4'ün IE ve Chrome'u geçtiği 3 alan!

Firefox 4'e geçmek konusunda tereddüt ediyorsanız, bu 3 yenilik karar vermenize yardımcı olabilir!

Firefox 4'ün 3 bombası!

Firefox'un yeni sürümü Pazartesi günü yayına sunuldu. Internet Explorer veya Chrome yerine Firefox'a geçmeyi düşünüyorsanız bu noktalar size karar vermenizde yardımcı olabilir.

Firefox 4'teki hoş yeniliklerden biri Panorama özelliği. Bu özelliği kullanarak sekmeleri tarayıcıdan bağımsız çalışan bir şekilde görsel olarak gruplandırabiliyorsunuz. Firefox 4'teki sekme özelliklerinin Chrome'dakilerden daha iyi çalıştığını söyleyebiliriz.

Yeni Firefox 4, önceki sürümlere göre daha farklı görünüyor ve nispeten daha temiz bir ara yüze sahip. Chrome ve IE'nin aksine, Firefox adres çubuğu ve arama için hala farklı çubuklar kullanıyor.

Panorama (Sekme gruplandırma)

Sekme grupları görünümüne ilk kez girdiğinizde, tüm sekmelerinizin küçük resimler halinde ön izlemelerini görüyorsunuz. Bir grup oluşturmak için, sekmeyi grubun dışarısına taşımanız, daha sona ikinci bir sekmeyi de bunun üzerine taşımanız yeterli. Diğer pencereler gibi bu gruplar da taşınabiliyor, boyutlandırılabiliyor.

Kutulardan birine tıkladığınızda alıştığınız tarayıcı sayfasına geri dönüyorsunuz ancak seçtiğiniz gruptaki sekmeler gösteriliyor. Geri dönmek için sağ üstteki simgeye tıklayıp görmek istediğiniz grubu seçmeniz yeterli.

Yeni ve hoş özelliklerden biri de sekme görünümünde sekmenin adını yazarak onu aratabilmeniz.

Sekme sabitleme ve 'sekmeye geç' özelliği

Sekme sabitleme ve 'sekmeye geç' özelliği
Firefox 4'deki yeni sekme sabitleme özelliği ile siteleri sekme çubuğunda bir simge olarak sabitleyebiliyorsunuz

Sekmeyi tarayıcıya sabitleme

Chrome kullandıysanız, sekme sabitleme özelliğini bilirsiniz. Firefox ise sekme sabitlemeyi özellikle uygulamalar ve eklentiler için bir adım daha öteye taşıyor. Bir sekmeyi sabitlemek için üzerine sağ tıklamanız ve 'Uygulama sekmesine dönüştür'e tıklamanız yeterli. Ardından bu sekme veya uygulama, ekranınızın köşesinde bir simge ile gösteriliyor. Firefox'da tarayıcı oturumunu kapatsanız da öğeler sabitlenmiş olarak kalıyor.

Gmail ve Twitter gibi değişen bir sayfayı sabitlediğinizde küçük simge renk değiştiriyor.

'Sekmeye geç' özelliği

Bu yeni özellik, kalabalıktan kurtulmanıza yardımcı olurken sistem kaynakları üzerindeki yükü de azaltıyor. Örneğin www.chip.com.tr sayfasına göz atarken farklı bir sekmede başka bir web sitesinde dolaştığınızı, ardından tekrar www.chip.com.tr yazmaya başladığınızı düşünün. Bu durumda Firefox, varolan sekmeye geçmek isteyip istemediğinizi size önerecektir.

Okuyucu Yorumları