Firefox 4 ve tarayıcı savaşlarında son durum!

Firefox 4'ün de çıkmasıyla beraber tarayıcı savaşları tekrar kızıştı! İşte tarayıcılarda son durum.

Savaş yeniden başladı!

Mozilla, uzun süredir beklenen tarayıcısı Firefox 4'ü pazartesi günü yayınladı. Ancak bu kez Mozilla'nın karşısında sadece Microsoft değil Google da var.

IE9 ve Firefox 4, web sitelerinin ve reklamcıların internette izinizi sürmesini engelleyen 'beni izleme' özelliğini sunan ilk tarayıcılardan. Bu ise en büyük internet reklamcılık şirketlerinden Google'ı özelliği Chrome'a ekleme konusunda kararsız bırakıyor.

Mozilla, Microsoft ve Google kadar zengin kaynaklara sahip olmadığını ancak Firefox 4'ün performans ve gizlilikte IE9 ve Chrome ile eşdeğer veya daha üstün olduğunu söylüyor.

Analiz hizmeti StatCounter'a göre şu an 400 milyon Firefox kullanıcısı var ve Avrupa'da en ünlü olan Internet Explorer, yakın zamanda Firefox'un gerisinde kaldı. Ancak IE, ABD'de en çok kullanılan tarayıcı olmaya devam ediyor. İlk olarak 2008'de yayınlanan Chrome ise 120 milyondan fazla kullanıcıya sahip ve pazar payını hızla artırıyor.

'IE9 ve Firefox 4, dev bir yeniden doğuş'

'IE9 ve Firefox 4, dev bir yeniden doğuş'
Microsoft, IE9'da kendi işletim sistemi Windows XP'yi desteklememeyi tercih etti

Araştırma şirketi IDC'den analizci Al Hilwa, IE9 ve Firefox 4'ün, tarayıcılar açısından dev bir yeniden doğuşu temsil ettiğini söylüyor.

Ortaya çıkan bu tarayıcı rekabeti, bir zamanlar Microsoft'un Windows'u kullanarak Netscape'i tarihe gömdüğünde meydana gelen tarayıcı savaşları kadar şiddetli değil. Microsoft'un bu stratejisi, bitmek bilmeyen bir anti-tekelcilik davasını ortaya çıkarmıştı.

Google ve Mozilla'nın yeni tarayıcıları Windows XP'de çalışıyor. Mozilla'nın XP kullanıcılarını dışarda bırakmamaya özen gösterdiği biliniyor. IE9 ise Windows XP'de çalışmıyor.

Firefox, tek tarayıcı içinde birden çok sayfayı açmayı sağlayan sekmeler gibi evrensel özellikleri, her ne kadar ilk kullanan değilse de kitlelerle buluşturdu. Google, ilk zamanlar Mozilla'nın destekçilerindendi. Mozilla, gelirlerinin büyük bölümünü hala varsayılan arama motoru olarak kullandığı Google'dan elde ediyor.

Okuyucu Yorumları