Firefox 4.0: Tasarım yarışmasını kim kazandı?

Mozilla, Firefox 4.0'ın tasarımına şekil vermek için her yolu deniyor: İşte farklı bir öneri...

Firefox 4.0'a özel makyaj!

Mozilla, Firefox web tarayıcısın 4. sürümü için birçok planı var: Motorda yapılacak iyileştirmelerin yanında yazılımın tasarımında da değişiklik yapılmak isteniyor. Bunun yaparken topluluğun isteklerini de gözden kaçırmamak için bir yarışma da başlatılmıştı. Ve işte o yarışmayı kazanan kişi belli oldu.

Kazanan konsept sadece görsel vurgular getirmekle kalmıyor, aynı zamanda günlük işleri sırasında kullanıcının yükünü de hafifletmek istiyor. Örneğin "Quick Dial" görünümü sayesinde oturum açma bilgilerine de ulaşmak mümkün olacak. Bu sayede Quick Dial'da gördüğünüz bir Facebook ön izlemesine tıkladığınızda sisteme oturum açılmış şekilde girilmesini garanti altına alabiliyorsunuz. Ayrıca birden çok sekme barındıran oturumları ayrı ayrı kaydetmek mümkün olabilecek. Bir fare tıklaması ile önceden kaydettiğiniz haber sayfaları oturumunu geri yükleyebileceksiniz. Tasarı önerisinin bir diğer özelliği "Visual History" (görsel geçmiş) ve örneğin şehir aramalarında otomatikman Google Maps kesitleri gösteren interaktif bir arama çubuğu.

Yeni tasarım başka neler sunacak?

Yeni tasarım başka neler sunacak?

Geliştiriciler Firefox 4 için sadece başlangıç sayfasını değil, bilakis kullanıcı arabirimini de daha sade tasarlayacak. Bu iş için kombine edilmiş bir Yenile/Dur/Git butonu devreye girecek ve bu buton adres satırında yer alacak. Aynı zamanda geliştiriciler adres satırı ile arama çubuğunu birleştirmek istiyor.

Açılan sekmeler Google Chrome'da olduğu gibi üst pencere kenarına taşınıyor ve şimdiye kadarki pencere başlığının yerine geçiyor. Geliştiriciler yakın zamanda durum çubuğu ve yer imi çubuğunu standart tasarımdan tamamıyla kaldırmak istiyor. En önemli tarayıcı fonksiyonları kullanıcılara butonlar aracılığıyla sunulacak.

CHIP-TV video linkine tıklayarak Yarışmayı kazanan Yatrik Solanki'nin konseptini detaylı olarak izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları