Firefox 6, 7 ve 8 sürümlerinde neler olacak?

Firefox 6, Firefox 7 ve Firefox 8 geliyor! Peki ama beraberlerinde neler getiriyorlar?

Firefox 6, 7 ve 8 sürprizleri

Firefox, yeni sürümleriyle ileriye dönük önemli adımlar atmaya devam ediyor. Örneğin Firefox 6 geçtiğimiz Cuma günü beta aşamasına ulaştı ve birçok platformda test etmeye hazır hale geldi.

Masaüstü sürüme yeni eklenen özellikler arasında bir eklentinin güncel olup olmadığını Eklenti Yöneticisi içerisinden denetleyebilme, geliştirilmiş Panorama Grupları, gelişen ve domain adını vurgulayan adres çubuğu var.

Firefox 6'nın beta sürümüne dahil edilen diğer yenilikler ise kolaylaştırılan kişisel bilgi gizleme özelliği, geliştirilen Web Sockets desteği, yeni Web geliştiricisi menüsü, sunucudan gönerilen olay desteği ve JavaScript bölümlerini tarayıcı içerisinde hızlıca oluşturup sınayabilmek.

Firefox 6'nın Android sürümü ise artık daha hızlı başlıyor ve daha az bellek kullanıyor. Resim boyutlandırma ise artık daha kaliteli ve daha az pikselli sonuçlar veriyor. Mozilla, tarayıcıda büyük ekranlı tabletler için de geliştirmeler yapıldığını söylüyor.

Firefox 7 ve Firefox 8'deki "hissedilen" fark

Firefox 7 ve Firefox 8'deki
Firefox 7, daha hızlı başlayacak

Firefox 7 ise Perşembe günü Aurora geliştirme kanalına girdi. Bu sürümde dikkat çeken yenilik ise Mozilla'nın kelimeleriyle şöyle:"Performans geliştirmeleri sunmaya ve bellek kullanımını optimize etmeye odaklanıyor."Diğer bir yenilik ise yeni bir Web ve sunucu teknolojisi sayesinde geliştiricilerin tarayıcı içerisinde performans testleri gerçekleştirebilecek olması.

Mozilla, Firefox 7'nin Windows, Linux ve Mac'de daha hızlı başlayacağını söylüyor. Firefox 7'de geliştirilen bellek yönetimi, aynı zamanda daha iyi bir tepki süresi sağlıyor.

Mozilla'nın Nightly kanalında yeni ortaya çıkan Firefox 8'in ise Firefox 5'den hemen hemen her alanda yüzde 20 daha hızlı olacağı söyleniyor. ExtremeTech'e göre Firefox 8; başlangıç, oturum geri yükleme, JavaScript çalıştırma, 2D canvas, 3D WebGL işleme, ilk açılış, önceki sekmeleri tekrar açma gibi alanlarda Firefox 5'e fark atıyor.

ExtremeTech'ten Sebastian Anthony, bu farkın sadece kağıt üzerinde, sentetik hız testlerinde görünmediğini, ancak farkın "çok ama çok" hissedildiğini söylüyor.

Okuyucu Yorumları