Firefox 7 ve diğer tarayıcılar hız testinde!

Ünlü sitenin gerçekleştirdiği tarayıcı hız testlerinde dört büyük tarayıcı böyle kapıştırıldı!

Dev tarayıcılar kapıştı!

Performans geliştirmelerine yoğunlaşan Firefox 7 yayınlandı. Peki Firefox 7 gerçekten de daha hızlı mı? Bu sorunun cevabı Lifehacker'ın yeni gerçekleştirdiği tarayıcı testlerinin sonuçlarında saklı olabilir.

Lifehacker'ın testleri bir takım JavaScript ve CSS hız testlerinden ve "elle" yapılan testlerden oluşuyor. Chrome 14, Internet Explorer 9 ve Opera 11.51'in dahil edildiği testler, Windows'lu bir PC'de gerçekleştirilmiş. İşte Lifehacker'ın test sonuçları:

Soğuk açılış
Kazanan: Opera

Opera'nın diğer tarayıcılara göre çok hızlı açıldığı dikkat çekiyor. Firefox ve Chrome ise sizi birkaç saniye bekletiyor. Internet Explorer'ın açılışı ise neredeyse 11 saniye sürüyor.

Sıcak açılışlarda ise tüm tarayıcılar oldukça yakın olduğundan herhangi bir test sonucu verilmemiş.

Sekme yükleme ve JavaScript testleri

Sekme yükleme ve JavaScript testleri
Dokuz sekme yükleme (daha küçük değerler, daha iyi)

Sekme yükleme
Kazanan: Opera

Google.com, Hulu, Microsoft.com gibi dokuz sekmeyi yüklemede Opera, 3 saniye ile tüm tarayıcılara fark atıyor. Internet Explorer 5 saniye ile ikinci gelirken Firefox ve Chrome biraz geride kalıyor.

Dokuz sekme yükleme (daha küçük değerler, daha iyi)

JavaScript
Kazanan: Chrome

Chrome, alışıldığı gibi JavaScript performansında tüm tarayıcılara toz yutturuyor. Onu uzaktan takip eden Firefox ise ikinci. Testler Dromeao suite ile gerçekleştirilmiş.

DOM/CSS performansı, RAM kullanımı

DOM/CSS performansı, RAM kullanımı
Opera, DOM/CSS performansında da birinci (Daha büyük değerler, daha iyi)

DOM/CSS
Kazanan: Opera

Opera, CSS testlerini birinci olarak tamamlarken Firefox onu yakından takip ediyor. Internet Explorer, oldukça düşük bir puanla testi tamamlıyor. Chrome ise test sırasında kilitlendiği için diskalifiye edilmiş.

Opera, DOM/CSS performansında da birinci (Daha büyük değerler, daha iyi)
Bellek kullanımı (eklentisiz)
Kazananlar: Opera ve Firefox

Opera her zaman belleği verimli olarak kullanmaya çalışan bir tarayıcı olarak tanınır. Ancak testlerde Firefox'un, şaşırtıcı bir biçimde belleği diğer tarayıcılardan daha etkin kullandığı ortaya çıkmış.

Bellek kullanımı (5 eklenti ile) ve toplam puanlar

Bellek kullanımı (5 eklenti ile) ve toplam puanlar
5 eklenti yüklendiğinde sonuçlarda büyük bir fark oluşmamış

Bellek kullanımı (5 eklenti ile)
Kazananlar: Opera ve Firefox

Tarayıcıların bellek kullanımı, birkaç eklenti yüklendiğinde önemli bir artış göstermiyor. Opera ilk açılışta en az RAM'i kullanırken Firefox, 9 sekme açıldığında en az RAM'i kullanan tarayıcı oluyor.

Toplam puanlar

Tarayıcıları değerlendirirken tabi ki hız dışında eklenti çeşitliliği, kişiselleştirilebilme gibi birçok etken mevcut. Ancak Lifehacker'ın test sonuçları, hız konusunda bir fikir edinmenize yardımcı olabilir. İşte Lifehacker'ın tüm test sonuçlarından meydana getirdiği toplam sonuçlar:

1. Opera 11.51: %82
2. Firefox 7: %73
3. Internet Explorer 9: %47.5
4. Chrome 14: %43

Okuyucu Yorumları