Firefox Avrupa'da IE'yi geçmek üzere...

Firefox ve IE arasındaki yarış farklı bir boyut kazanmak üzere: Tilki öne geçmek için gün sayıyor!

Firefox IE'yi geçmek üzere

Tarayıcı savaşlarında yeni bir perde açılıyor. Yıllardır süren Internet Explorer 7 hakimiyeti StatCounter'ın en son yayınladığı istatistiklerine göre sona ermek üzere; en azından Avrupa'da...

Yayınlanan rakamlara göre Avrupa'da Firefox 3.0, Mart ayını %34,7 kullanım yüzdesi ile tamamlamış durumda. Internet Explorer 7 ise, Firefox 3'ün sadece bir adım önünde, %35,24'lük kullanım payına sahip. Günlük kullanımlara bakıldığında ise, Firefox 3'ün ayın 7 gününü lider olarak kapattığını görüyoruz... Hatta Mart'ın son haftası ele alındığında, Firefox 3 IE7'yi geride bırakmayı başarıyor. Ama 1 Nisan verilerine göre IE7 tekrar Firefox 3'ün üzerine çıkıyor.

Grafiğe bakınca göze çarpan ilk nokta Internet Explorer 7'nin son kaybettiği puanların bir kısmının Internet Explorer 8 tarafından kazanılmış olması. Bir anlamda "yabancıya gitmeyen" bu kullanıcı oranı, Internet Explorer 8'e %1,58'lik bir pay kazandırmış.

Tabloya daha geniş bir perspektiften bakıldığında Firefox 3.0'ın son dokuz haftadır sürekli pay kazandığı ve Internet Explorer 7 ile arasındaki farkı bir süredir kapatmakta olduğu görülebiliyor. Diğer yandan Firefox'un en büyük avantajlarından biri, kullanıcı kitlesinin Internet Explorer'ın gelenekselci kullanıcılarından farklı olması. Internet Explorer 6'nın hala en çok tercih edilen üçüncü tarayıcı olarak görünüyor olması ve Firefox 2.0'ın listenin çok daha altlarında yer alması da bunun kanıtı.

Son duruma göre yine de tüm Internet Explorer sürümleri ve tüm Firefox sürümleri karşılaştırıldığında, Internet Explorer, Firefox'un yaklaşık %10 önünde görünüyor.

Peki Dünya genelinde durum nasıl?

Peki Dünya genelinde durum nasıl?

Yine StatCounter tarafından yayınlanan Dünya geneli rakamları ise, Internet Explorer 7'nin halen rakipsiz olduğunu gözler önüne seriyor. IE7, Mart ayını %39,01 ile tamamlarken, en yakın rakibi Firefox 3 ancak %25.03'lük bir oran yakalayabiliyor. IE6 ise, %21,75 ile yine üçüncü sırada.

Toplam kullanım oranlarında ise Internet Explorer, kan kaybetmesine rağmen açık ara önde gidiyor: %62,52. Firefox ise, tüm sürümleri ile birlikte ancak %29,4'e ulaşabiliyor. Bu ikiliyi %2,94 ile Opera, %2,73 ile Safari, %1,73 ile Chrome takip ediyor.

Okuyucu Yorumları