Firefox: Bilgi avı ile ilgili detaylar

Mozilla, kullanıcı bilgilerini toplayarak istatistik oluşturmak için Firefox'u kullanmaya kararlı...

Firefox izlemekte kararlı

Mozilla, Data projesinin yardımıyla Firefox tarayıcısını yakında kullanıcı bilgilerini avlamak için kullanacak. Mozilla şefi John Lily bunu mayıs ayında doğrulamıştı. Kuruluşun başkanı Mitchell Baker bir blog girdisinde ilk kez olası bilgi toplama biçimleri hakkında açıklama yaptı.

Baker'a göre bilgi toplamanın amacı internet ve onun işleyiş şeklini daha şeffaf hale getirmek. Bu iş için tarayıcı anonimleştirilmiş kullanıcı bilgileri toplayacak ve bunları ilgili kişilerin erişmesini sağlayacak. Mozilla şefi toplanacak bilgilere örnek olarak şunları gösteriyor: Bir internet sitesinin bant genişliği (Bandwith), işlenen veri yığını (Traffic) ve download sayısı.

Web sitesi yöneticileri ve internet hizmeti sağlayıcıları çoktandır bu tip verileri internet kampanyalarını analiz etmek için kullanıyorlar. Fakat bilgiler çok nadiren yayımlanıyor. Mozilla projesi bu noktada devreye girerek internete göz atma imkânı sağlamak istiyor. Baker blog yazısında özellikle kişisel verilerin toplanmayacağının altını çiziyor ve Mozilla'nın yine mahremiyeti korumak için çaba sarf etmeye devam edeceğini söylüyor.

Okuyucu Yorumları