Firefox daha hızlı açılsın

Firefox'un sunduğu özelliklerin tümü faydalı mı? Bazıları tarayıcı yavaşlatıyor mu? İşte ipuçları...

Hızlı Firefox için ipuçları!

Firefox'un daha eski sürümlerinde yaşanan yavaş açılma sorunu popüler tarayıcının 3.6 sürümü ile büyük oranda giderildi. Ama açılış hızı anlamında Firefox'un Chrome ile yarışabilecek durumda olduğunu söylemek hala pek mümkün değil. Eğer siz de Firefox'un istediğiniz kadar hızlı açılmadığından şikayetçiyseniz tarayıcının en son kararlı sürümü için vereceğimiz bu ipuçları durumu biraz olsun düzeltebilir. Bu ipuçlarının bir kısmını Firefox 4.0 beta'da da kullanabilirsiniz...

Geçmişi Temizleyin
Özellikle Firefox'u yoğun olarak kullananların dikkat etmesi gereken birinci konu, tarayıcı geçmişi ile ilgili. Gün boyunca pek çok farklı siteyi ziyaret ettiğiniz Firefox sizin için tüm bu sitelerin bilgilerini tutuyor. Tarayıcınızı ertesi gün yeniden başlattığınızda ise bir önceki güne ait geçmiş bilgileri Firefox'un yavaş açılmasına neden olabilir. Eğer bu verilere ihtiyaç duymuyorsanız Ayarlar altında yer alan Gizlilik bölümünde Firefox'un kapatılırken geçmiş bilgilerini temizlemesini sağlayabilirsiniz.

Fazlalıkları Atın

Fazlalıkları Atın
Gereksiz eklentilere veda edin

Sık Kullanılan Listesini Azaltın
Firefox'un sık kullanılanlar listesinde yer alan sitelerin çok kalabalık olması tarayıcının geç açılmasının diğer bir nedeni olarak ortaya çıkıyor. Özellikle bu listede yer alan ve canlı olarak güncellenen favori siteler tarayıcı açılırken sunucu ile bağlantı kurup kendilerini güncelledikleri için size zaman kaybettirebilir. Bu yüzden Firefox'ta sık kullanmadığınız siteleri bu listeye eklememek veya CheckPlaces gibi bir sık kullanılar listesi yöneticisine başvurmanızda fayda olabilir.

Eklentilere Veda Edin
Firefox'un en güçlü yanlarından biri olan eklenti desteği aynı zamanda geç açılmasının en büyük suçlularından biri. Eğer sadece ne olduğunu görmek için yüklediğiniz ama kullanmadığınız eklentiler varsa, tarayıcı açılışında tek tek kontrol edildikleri için Firefox'un daha geç açılmasına yol açıyor olabilirler. Kullanmadığınız eklentilerden kurtulmanız daha hızlı bir Firefox için önemli bir etmen.

Sekmelere Dikkat

Sekmelere Dikkat
Firefox'u kalabalık sekmeler yavaşlatıyor olabilir

Sekmelere Dikkat
Her ne kadar ilk sekmeli tarayıcısı Internet Explorer kabuğu NetCaptor olsa da nedense sekmelerin mucidi kabul edilen Firefox'un bu vazgeçilmez özelliği de dikkatli kullanmayı gerektiriyor. Çünkü ne kadar çok sekme açıksa doğal olarak tarayıcı daha çok sistem kaynağına ihtiyaç duyacak ve bilgisayarınızı yavaşlatacak. Eğer Firefox'u kapatırken, o an açık olan tüm sekmelerin tarayıcıyı bir daha kullanacağınızda açılmasını tercih ediyorsanız daha yavaş açılan bir Firefox'a da alışmanız gerekiyor.

Sekmeleri Önceden Yükleyin
Ama yine de mutlaka Firefox açılırken istediğiniz çok sayıda sekmenin karşınıza gelmesini istiyorsanız ufak bir yardım alabilirsiniz. Preloader adlı bir uygulama sayesinde Firefox'un bazı bölümlerini Windows açılışı esnasında yükleyebilir ve siz Firefox'u kullanmak istediğinizde görmek istediğiniz her şey karşınızda olur. Firefox Preloader'ın bir Firefox eklentisi değil, bağımsız bir uygulama olduğunu da hatırlatalım.

"Places"ı Düzenleyin
Firefox daha sonra ihtiyaç duyacağı tüm verileri Places adını verdiği özel bir veri tabanında saklıyor. Bu veri tabanı zaman içerisinde sayısız bilgi ile dolabilir. Daha hızlı çalışan bir Places, daha hızlı çalışan bir Firefox anlamında geldiği için bu veri tabanını zaman zaman optimize etmekte fayda var. Vacuum Places Improved adlı bir eklenti ise size bu konuda yardımcı olabilir.

Okuyucu Yorumları