Firefox IE'den kullanıcı çalıyor!

Microsoft Internet Explorer, kullanıcılarını Mozilla Firefox'a kaptırmaya mı başladı? İşte rakamlar.

Firefox'tan IE'ye darbe

Daha önce yayınladığımız "Tarayıcı dünyasının şaşırtan rakamları" başlıklı haberimizde tarayıcı kullanım oranlarından bahsetmiştik. Google, İsveç Federal Teknoloji Enstitüsü ve IBM'in birlikte yürüttüğü bir çalışmanın sonuçları Ocak 2007 ile Haziran 2008 tarihleri arasını kapsıyordu ve bu yüzden Firefox 3 bu araştırmaya dahil değildi. Ancak geçtiğimiz hafta Net Applications tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları da açıklandı ve Firefox 3'ün tarayıcı dünyasında neleri değiştirdiği de ortaya çıkmış oldu.

Firefox 3, web tarayıcısı pazarına gireli daha bir ay olmadan pazar payının %19'unu ele geçirmeyi başardı.

Net Applications tarafından yayınlanan rapora göre, 17 Haziran'da Firefox 3'ün yayınlanmasıyla beraber Firefox'un kullanım oranı %4 oranında artış gösterdi.

Elbette Firefox 3, her ne kadar yeni sürüm bir web tarayıcısı olsa da, Firefox 2'nin bir devam sürümü olduğu için halihazırda bulunan Firefox kullanıcılarını kısa sürede kendine çekerek çok kısa sürede internet üzerinden milyonlarca kez indirilme başarısı gösterdi. Net Applications'a göre, %0.4'lük büyüme ise Firefox'un Internet Explorer'dan kapmayı başardığı kullanıcı sayısı oranı olarak açıklandı.

Böylelikle rapora bakıldığında, Internet Explorer, web tarayıcısı pazarında Mayıs ayında sahip olduğu %73.75'lik pazar payından kan kaybederek %73.01'e geriledi. Firefox'un ise bu süre zarfında yükselişi devam etti: %18.41'den %19.03'e.

Safari de Firefox gibi yükseliş trendini koruyor

Safari de Firefox gibi yükseliş trendini koruyor
Safari'nin kullanım oranının artması Apple Mac sistemlerinin satış trendinin de yükseldiğini gösteriyor

Ağustos 2007'den bu yana Internet Explorer kullanıcısı sayısında düşüş yaşanıyor. Bunun aksine Mozilla'nın Firefox'u ise kullanıcı sayısını günden güne arttırıyor ve son 10 ay içerisinde Firefox %14.65'lik bir büyüme başarısını yakalamış görünüyor.

Apple'ın Safari tarayıcısı da yükseliş trendini sürdüren bir diğer web tarayıcısı: %4.71'den %6.31'e. Rapora göre Apple Safari'nin kullanım oranın bu şekilde artması ise Apple Mac sistemlerinin geçmişe nazaran artık daha fazla satabildiğini ortaya koyması bakımından oldukça çarpıcı.

Firefox 3, önceki sürüme nazaran daha hızlı olmasına ve bazı bugları kapatmasına rağmen, Firefox'daki yeni güvenlik özelliklerine güvenmeyen bazı kullanıcılar şimdilik Firefox 2'de kalmayı yeğliyor.

Okuyucu Yorumları