Firefox Safari'ye fena taktı!

Windows 7'nin tartışılan tarayıcı seçim ekranına laf etme sırası Firefox'ta. Ama nedeni çok farklı!

Firefox Safari'ye fena taktı!

Microsoft'un Avrupa Komisyonu'nu ikna etmek için bulduğu seçim ekranı formülü onaylandı. Bununla birlikte Mozilla itiraz ediyor.

Firefox tasarımcılarında Jenny Boriss, blogunda Avrupa Komisyonu'nun kararını adil bulmadığını uzun uzun anlattı. Biz kısaca özetlersek Mozilla'nın itiraz etmesinin sebebi ise alfabetik sıralama yüzünden Apple'ın Safari internet tarayıcının ilk sırada yer alacak olması.

Microsoft ilk başta seçim ekranında yer almasını önerdiği tarayıcıların, pazar payına göre sıralanmasını teklif etmişti. Bu durumda ilk sırada Internet Explorer yer alıyordu. Bu reddedildi ve alfabetik dizilim kararı alındı. Bu dizilimde tarayıcının değil, tarayıcıyı geliştiren firmanın ismi başta yer alıyor ve böylelikle Apple ilk sırayı kapmış oluyor.

Yeni sıralama Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera şeklinde oluyor. Boriss de bu yeni sıralama yüzünden kullanıcıların ya ilk başta yer alan seçeneği ya da tanıdık olduğu için Explorer'ı seçeceğini söylüyor. Soldan sağa okunan ülkelerin tümünde bu bir avantaj

Peki nasıl sıralanmalı?

Peki nasıl sıralanmalı?
Avrupa Komisyonu değiştirebilir, ancak değiştirir mi? İşte orası şüpheli

Boriss'e göre bu sıralamanın meydana getirdiği sorunlardan birisi de Safari'nin en az paya sahip tarayıcı olması sebebiyle, yeterince gelişmiş ve rekabetçi bir tarayıcı olmaması. Kullanıcıların yararına olmadığını, Safari'nin sadece Apple kullanıcıları için iyi olabileceğini belirten Boriss, farklı bir öneri getiriyor.

Tarayıcıların Internet Explorer'ı istisna bırakacak şekilde sıralanmasını isteyen Boriss'in fikri, tahmin edeceğiniz gibi piyasada ikinci olan Firefox'u başa taşıyor. Boriss'e göre bir kullanıcı sadece logosuna ve iki satır yazıya bakarak kendisine en uygun tarayıcıyı seçemez. Bu yüzden tarayıcı popülerliğine bakarak seçim yapmak gerçekten sanıldığı gibi kötü bir yöntem değil.

Bir başka yöntem ise ilk 5'i rastgele sıralamak. Her seçim ekranı rastgele olarak sıralama yaparsa eşitlik sağlanabilir. Elbette Mozilla'nın serzenişinin Windows 7'nin çıkışına günler kala bir şeyleri değiştirmesi zor.

Okuyucu Yorumları