Firefox'ta eklentilerin büyük savaşı

Firefox kullanıcıları, NoScript ve AdBlock eklentileri arasındaki savaşta nasıl çapraz ateşte kaldı?

Firefox'ta eklenti savaşı!

Amansız rekabet sadece tarayıcılar arasında değil, tarayıcı eklentileri arasında da yaşanıyor. Eklentiler konusunda en başarılı tarayıcı olan Firefox için geliştirilmiş iki eklenti arasındaki savaşta ise olan kullanıcılara oldu.

Bahsi geçen iki eklentiden biri olan NoScript, güvenlik konusunda hassas olan kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Ziyaret ettikleri muhtemel zararlı sitelerdeki JavaScript kodları veya Flash öğeleri engellemeye yarayan NoScript, bu anlamda tüm kontrolü kullanıcıya veriyor. Diğer eklenti ise AdBlock Plus; yine oldukça popüler olan bir diğer isim ve görevi reklamları engellemek.

NoScript'in yazarı olan Giorgio Maone, eklentisinde ufak bir değişiklik yaparak, AdBlock'un kendi sitesindeki reklamları engelleyememesini sağladı. Fakat aradan kısa bir süre geçtikten sonra AdBlock'da yapılan bir değişiklik Maone'un dikkatini çekti. Yeni güncelleme ile AdBlock sadece Maone'un sitesindeki reklamları değil, sitesindeki tüm komutları da engelliyordu. Bu yüzden AdBlock kullanıcıları NoScript ve FlashGot gibi Maone'a ait hiçbir eklenti için güncelleme yükleyemez hale gelmişlerdi.

Yaklaşık 2 hafta perde arkasında devam eden bu savaş Maone'un sonunda pes etmesi ve yol açtığı bu karmaşa için AdBlock yöneticileri, Mozilla firması ve tüm Firefox kullanıcılarından özür dilemesi ile son buldu. Şu anda ortalık yatıştı her iki eklenti de birbirlerine bulaşmadan, kendi hallerinde işlerini yapmaya devam ediyorlar.

Okuyucu Yorumları