Firefox'tan yeni bomba!

Internet Explorer 9 bombasından sonra sıra Firefox'ta: İşte yeni Firefox ve çok iddialı açıklamalar.

Firefox'tan yeni bomba!

Microsoft'un geçtiğimiz hafta sergilediği etkileyici Internet Explorer 9 test sonuçları rekabeti iyice körükledi. Şimdi de Mozilla'nın yeni çalışmaları ortaya çıktı.

İki internet tarayıcı da sayfaları donanım hızlandırma ile daha hızlı ekrana getirmeyi hedefliyor. Direct2D ve DirectWrite ile ekran kartlarının gücünden faydalanan tarayıcılar, hız olarak büyük bir atlama yapıyor. Bu teknolojiler Windows 7'nin içerisinde geliyor. Aynı teknolojilerden Windows Vista da yararlanabilirken Windows XP üzerinde bir çalışma yok.

Microsoft'un gösterisi üzerine Mozilla'dan Chris Blizzard "İlginç, biz de Firefox için Direct2D desteği geliştiriyoruz. İddiaya girerim ki biz daha erken bitireceğiz" dedi.

İşte Mozilla Firefox'un yeni hızı

İşte Mozilla Firefox'un yeni hızı
Grafik hızlandırmanın etkileri açıkça görülüyor

Mozilla da yeni çalışmalarının performans tablosunu sergiledi ve Facebook, Google, Twitter gibi sitelerin sayfalarını Direct2D ile yarı sürede ekrana getirdi.

İşte yazılardaki fark

İşte yazılardaki fark
Birinin köşeli diğerinin düzgün olduğu açıkça görülüyor

Bu donanım hızlandırma teknolojisi sayesinde online harita ve hizmetler çok hızlı çiziliyor.

İmleç hareketleri takılma olmadan ve çok iyi bir tepki süresiyle görülüyor, etkileşim gayet hızlı oluyor. Metin daha temiz görünüyor ve boyut değiştirildiğinde de iyi görünmeye devam ediyor. Bu görsel, Microsoft'un çalışmasından ancak Firefox'ta da aynı teknoloji kullanılacak.

Yepyeni bir internetin görüntüsü

Yepyeni bir internetin görüntüsü
Scaleable Vector Graphics: Ölçeklendirilebilir vektör grafikler

SVG kullanan sayfalar hareket ettirilebilir ve yeniden boyutlandırılabilir grafiklere sahipler. Bu sayfaların yüklenme hızı da 11 milisaniyeden 4 milisaniyeye düşürüldü.

Ne zaman çıkacak?

Ne zaman çıkacak?
Firefox her sürümde kendini geliştiriyor

İddialı sözlerin arkasında ise Mozilla programcısı Bas Schouten'in yeni sergilediği Direct2D ve DirectWrite kullanan prototip çalışmalar var. Yine de Chris Blizzard'ın sözleri biraz erken olabilir. Zira Mozilla yakın zamanda çıkacak olan 3.7 gibi bir sürüme bu özelliğin dahil edilmeyeceğini söyledi.

Microsoft bu gelişme üzerine yeni bir yorum yapmadı. Microsoft'un resmi blogunda yer alan bilgilere göre, Microsoft Internet Explorer geliştirme sürecinin erken safhalarında olduklarını ve geliştiricileri bilgilendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Yarış çoktan başladı, Windows 7'nin başarısı üzerine Microsoft Internet Explorer'a odaklandı ve elbette bütün rakiplerini geride bırakmayı amaçlıyor. Son zamanlarda Firefox, Chrome ve Opera'nın yeni sürümleri birbiri ardına gelmiş, betalar ortaya çıkmış ve büyük bir yol alınmıştı. Buna karşın IE 6 dünyanın en yaygın kullanılan internet tarayıcısı olmayı sürdürdü. Bu popülarite azalsa da Internet Explorer hala dünyanın en yaygın kullanılan internet tarayıcısı.

Rakiplerden Google Chrome ne yapacak?

Rakiplerden Google Chrome ne yapacak?
Chrome da boş durmuyor ama hız avantajını hızlı davranmazsa kaybedecek

Bu durum Google'ın da dikkatini çekti ve Google Chrome programcısı Peter Kasting, konunun motive edici olduğunu belirtti.

Kasting "Eğer render süresini kısaltabilirsek, tarayıcı kullanırken daha akıcı bir tecrübe ortaya çıkacak" dedi.

Chrome'da DirectWrite desteğinin Ekim ayında ortaya çıktığına dikkati çekti. Ancak Chrome'un yalıtılmış sekmeler prensibi yüzünden düzgün çalışmayabiliyor. Chrome'un da bu alana ağırlık vermesi bekleniyor.

Sonuçta bütün internet tarayıcılar Windows üzerinde Direct2D ve DirectWrite isimli Microsoft teknolojileri ile interneti daha hızlı hale getirecek. Mac ve Linux'ta ise alternatif grafik API'ler kullanılacak.

Okuyucu Yorumları