Firefox: Tilkinin 5 yıllık büyük yürüyüşü...

5 yıl önce doğdu, tarayıcı savaşlarının yönünü değiştirdi: İşte Firefox'un büyük yürüyüşü...

Firefox geldi her şey değişti

Tarayıcıların tarihi: 1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar

Firefox projesinin ilk ismi Phoenix'ti ve bu proje, Internet Explorer'ın tarihe karışan rakibi Netscape'in küllerinden, zümrüd-ü anka kuşu gibi yükselişini simgeliyordu.

9 Kasım 2002'de başlayan projenin kökeni Netscape ile 1997'ye kadar uzanıyor. Netscape Communicator'u açık kaynak yazılım olarak yayınlamıştı; hem de daha ortada açık kaynak nedir bilinmiyorken.

Bu kod yayınlanınca Asa Dotzler, ilk hata raporu yollayanlardan birisi oldu. Testçilerden bir topluluk oluştuktan sonra da 2000 yılında Netscape tarafından desteklenen Mozilla'da işe başladı. Dotzler "Özgür yazılıma daima ilgi duyuyordum ama bir Mac kullanıcısı olarak Linux'a tahammül edemiyordum. Bu ürünü sevmiştim ve dahil olmam gerektiğini düşündüm" diyor.

Firefox'un geçirdiği evreleri galerimizde görebilirsiniz...

Yazılım paketinden çıkış

Yazılım paketinden çıkış
Mozilla 4.0'a doğru ilerliyor

Mozilla o günlerde sadece internet tarayıcıya değil, yazılım paketine ağırlık veriyordu. Bunların içerisinde e-posta, sohbet, html düzenleme gibi araçlar da vardı. Dotzler ve küçük bir grup geliştirici2 yıl sonra ayrı bir proje başlatarak Netscape'in Gecko motorunu kullanarak Camino üzerinde çalıştılar. Amaç Netscape'i Mac'e taşımaktı. Mozilla'nın kullandığı XUL dilini kullandılar.

Üç dört ay içerisinde 15.000 kullanıcı Mozilla'nın ayırdığı kod deposuna erişerek katılımı arttırdı. O günlerde Microsoft internet tarayıcı pazarının yüzde 95'lik pay ile tek hakimiydi. 2001'de IE 6'nın çıkışından sonra Dotzler ve takımı rekabet edebilmek için tek başına çalışan bir internet tarayıcıya gerek olduğuna ikna oldu. Yazılım paketi işleri zorlaştırıyor, uygulamayı şişiriyordu. Böylece ekip, Internet Explorer kullanıcılarını çekmek ve milyonlarca kullanıcı kazanmak için bir yol bulmuştu...

Tarayıcıların tarihi: 1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar

Firefox'un geçirdiği evreleri galerimizde görebilirsiniz...

Firefox'u farklı yapan ne?

Firefox'u farklı yapan ne?
Firefox'un güçlü ve katılımcı bir kitlesi var

2003'te Mozilla vakfı kuruldu ve amacı projeyi batan Netscape'den kurtarmaktı. İnternet tarayıcıya odaklanan ekip, 9 Kasım 2004'de Firefox 1.0'ı yayınladı. Geçen 5 yıl içerisinde internet tarayıcı pazarının neredeyse dörtte birini kazanmayı başladı. Güncelleme sayılarına göre Firefox'un 330 milyon kullanıcısı var. Bu sayının 10 ila 20 milyon aşağı ya da yukarı olabileceği hesaplanıyor.

Microsoft Internet Explorer yüzde 65 ile aslan payını elinde tutsa da eskisi gibi tek hakim konumunda değil. Rekabet sayesinde Internet Explorer'ın yeni sürümleri de oldukça güçlü ve güvenli hale geldi, diğer internet tarayıcılar için de çalışmalar yoğunlaştı.

Şüphesiz Firefox'u diğerlerinden ayıran en büyük unsur, kullanıcı katılımı ve güçlü bir topluluktan doğan eklentiler, buna izin veren esnek yapı oluyor.

Tarayıcıların tarihi: 1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar

Firefox'un geçirdiği evreleri galerimizde görebilirsiniz...

Okuyucu Yorumları