Firefox'un ayarları gözden mi geçirilecek?

Mozilla, Firefox'un gerileyişinin sorumlusunu buldu: "Bu işi yaparken biraz abarttık!"

Firefox suçluyu buldu!

Firefox, her zaman kişiselleştirme özelliklerinin zenginliğiyle öne çıkan bir web tarayıcısı olmuştur. Peki acaba Firefox, son zamanlarda kişiselleştirme konusunda fazla mı ileri gitti? Bu sorunun cevabını düşünen, Mozilla'nın içerisinden ürün tasarım stratejisinde çalışan Alex Limi'den başkası değil.

Limi, Firefox'un "web tarayıcısını kullanılmaz hale getirebilecek" birçok seçenekle geldiğini söylüyor. Ana ayarlar ekranındaki kutucukları etkinleştirmenin/kapatmanın Firefox'u bozabildiğini söyleyen Limi, "Resimleri Göster" seçeneğini örnek veriyor. Bu seçeneği devre dışı bıraktığınızda Google'ın arama kutucuğu artık görünmüyor ve dolayısıyla internet, kullanılmaz bir hale geliyor.

Benzer şekilde "JavaScript'i etkinleştir" kutucuğunun işaretini kaldırdığınızda bazı web siteleri kullanılmaz hale geliyor. Sertifika yöneticisi, gezinti araç çubuğu gibi alanlarda yapacağınız değişiklikler de benzer sonuçlara yol açabiliyor.

Limi'nin vardığı sonuç ise Firefox ayarlarının çok az kişi tarafından kullanıldığı, yine de bu seçeneklerin onları anlamayanlara "felaket" getirebileceği. "Herkesin kullanabileceği bir yazılım tasarlamaya çalışıyoruz - bunun anlamı aynı zamanda onları güvende tutmamız ve her gün kullandıkları bir yazılımın bir anda bozulmaması."

Limi'nin açıklamasından Mozilla'nın Firefox ayarlarını gözden geçireceğini ve muhtemelen azaltacağını anlayabiliyoruz.

Okuyucu Yorumları