Firefox'un çabaları boşuna mı?

Mozilla Firefox'çuları tüm tehlikelerden korumaya çalışıyor ama sonuç hiç de istediği gibi değil...

Firefox daha ne yapsın?

Mozilla Firefox'un en son sürümünü kuranlardan toplanan istatistiklere göre kullanıcıların yarısı hala Adobe Flash Player'ın güvenlik riski taşıyan sürümünü kullanıyor.

3.5.3 ve 3.0.14 sürümüne güncelleme yapan 6 milyon kullanıcının, 3 milyonu eski Flash versiyonu kullanıyor. Oysa bu güncellemelerden sonra Firefox, ilk açılan pencerede kullanıcıları yeni Flash'a geçmeleri için uyarıyor; hatta gerekli bağlantıyı bile sunuyor. Mozilla'dan Ken Kovash'ın aktardığı bilgilere göre tehlikeden haberdar edilen kullanıcıların sadece yüzde 35'i verilen bağlantıya tıklayarak en son sürüme güncelleme yapmış durumda. Bu rakam tabii ki hiç tatmin edici değil; ama uyarının hiç işe yaramadığını da rahatlıkla görmek mümkün. İlginç rakamlar haberimizin 2. sayfasında...

Uyarı işe yaradı ama daha fazlası olabilirdi!

Uyarı işe yaradı ama daha fazlası olabilirdi!

Normalde kullanıcıların bağlantıya tıklama oranının yüzde 5 olduğunu belirten Kovash, Firefox uyarısının aslında oldukça etkili olduğunu söylüyor. Ne yazık ki riski tamamen ortadan kaldıracak kadar etkili olamıyor.

Bu da demek oluyor ki 2 milyona yakın Firefox kullanıcısı hala risk altında. Hem de bütün uyarılara rağmen. Elbette Adobe da geçtiğimiz senelerde ortaya çıkan güvenlik açıkları yüzünden eleştiriliyor. Reader ve Flash uygulamalarında suçluların yararlanabildiği güvenlik açıkları ortaya çıkmaya devam ediyor. Özellikle de yazılımlarını güncellemeye özen göstermeyen, uyarılara da aldırmayan kullanıcıları olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

Download: Firefox 3.5.3

Okuyucu Yorumları