Firefox'un geleceği karanlık!

Firefox her geçen gün biraz daha gelişiyor; ama bu durum geleceğinin karanlık olmasını engellemiyor.

Firefox'un geleceği karanlık!

Teknoloji inanılmaz bir hızla ilerlerken Google ve Microsoft gibi dev firmalar arasında da sıkı bir rekabet ortaya çıkıyor. Bu rekabetlerden en güncel olanı ise "Cloud Computing" yani "Bulut bilgi işlem". Bilgisayar kümelerinin uzaktan veri işleyip sunduğu bu sistemin, PC donanım gücünü kullanan masaüstü uygulamaların yerini alabileceği düşünülüyor.

Google, Chrome ile birlikte kümesel işlemlerde bir adım öne geçti. Microsoft'un da bu konuda çalışmaları olduğunu biliyoruz. Ancak Google'ın en büyük kozu, bulut bilgi işlem düşünülerek tasarlanan işletim sistemi Chrome ve aynı düşünceyle tasarlanan Chrome internet tarayıcının birlikteliği oluyor.

Önümüzdeki senelerde firmalar arasındaki rekabetin "bulutlar" arasında geçeceğini varsayabiliriz. Tarayıcılar yavaş yavaş daha farklı özelliklere sahip oluyor ve artık sörf amacından uzaklaşıp uygulama çalıştırma amaçlı programlara dönüşüyorlar. Firefox'un bu dönüşüme ayak uydurup uyduramayacağı ise meçhul.

Chrome OS ve Chrome tarayıcı

Chrome OS ve Chrome tarayıcı
İşletim sistemi ve tarayıcı ortak hedefe yönelik

Google Chrome'un kullanıcılara sağladığı çevrimiçi hizmetleri, Google Apps'ı bilgisayarlara yüklü olan Microsoft Office ile kafa kafaya karşılaştırdığımızda bir denge beklemek haksızlık olur. Zaten halihazırda birçok kullanıcı da bu bulut bilgi işlem teknolojisine şüpheyle yaklaşıyor. Yine de özellikle firmalar için bulut bilgi işlem bir devrim olarak algılanabilir.

Gelecekte insanların tarayıcı seçimi yalnızca "tarayıcı seçimi" olmaktan çıkıp bir kümesel işlem tercihine dönüşebilir. Firefox ise kendini bu duruma adapte edebilir. Google ve Microsoft'u eşit olarak destekleyen bir tarayıcı haline gelebilir ya da kendine farklı bir yol çizebilir.

Tabii ki ortada kesin bir durum yok. Unutmayalım ki, Java ilk piyasaya çıktığında Microsoft'u tahtından edecek bir prens gibi ortaya sürülmüştü. Bulut bilgi işlemin de geleceğin mutlak hakimi olacağını şimdiden söylemek güç.

Okuyucu Yorumları