Firefox'un geleceğinde neler var?

Firefox kullanıcıları, bu haber sizi çok heyecanlandıracak: İşte Firefox'un geleceği...

Firefox'un falında neler var?

Firefox'un ve internet tarayıcıların geleceğinde neler var? Bu sorunun cevabını direkt Firefox'un geliştiricisi Mozilla'dan Christopher Blizzard veriyor.

iPhone
Firefox ne yazık ki iPhone üzerine çıkamıyor. Apple'ın kısıtlamaları yüzünden Mozilla tam bir internet tarayıcı geliştiremiyor.

Firefox Sync, diğer platformlarda Firefox kullananların iPhone'da Safari ile senkronizasyonunu sağlayan bir destek teknolojisinden ibaret. iPhone'da tam bir Firefox için Apple'ın politika değiştirmesi gerekiyor.

JavaScript hız yarışı

JavaScript hız yarışı
Uzun vadede Mozilla kendisine güveniyor

Firefox bir zamanlar eklentileriyle öndeydi ama artık herkes eklenti desteği sunuyor sayılır. Özellikle de Chrome'un hızlı yükselişi söz konusu.

Mozilla bu konuda oldukça umutlu mesajlar veriyor. Firefox 3.5'ta kullanılan Tracing teknolojisini, yeni ve rakiplerinden bir nesil ötede bir JavaScript motoruyla birleştirmeyi vadeden Firefox 4 oldukça sağlam olacak gibi görünüyor.

Chrome'dan esinlenilen Baseline JIT derleyicisi kodu indiriyor, derliyor ve doğal-hızlı bir şekilde çalıştırıyor. Mozilla aslında çok daha iyisini yapabileceklerini ama bunun işlemciye fazla yük bindireceğini, bu yüzden uç noktada zorlamadıklarını belirtiyor.

Mozilla'nın açıklamasına göre uzun vadede esas hedefleri uygulamaları internete kaydırmak.

Firefox için büyük hedefler

Firefox için büyük hedefler
API özgürlüğü önemli

Rekabet
Chrome hızla yükselmesine karşın Google, Microsoft ve Apple gibi devlerle rekabette Mozilla korkmuyor.

Kendi tarayıcılarına ve ekip çalışmalarına güvenen ekip, Opera durumuna düşmekten de korkmadıklarını, tarayıcılarının son derece yaygın olduğunu belirtiyor.

Tarayıcıyı hafif tutabilmek
Firefox'u gereksiz özelliklerle hantallaştırmamak için opsiyonel eklenti sistemini çok önceden seçtiklerini aktaran Mozilla takımı kendi eklenti desteklerinin farkını da anlatıyor.

Bu basitçe Firefox eklentilerinin API özgürlüğü ve esnekliğinden kaynaklanıyor.

Android, HTML5 ve VP8

Android, HTML5 ve VP8
Geleceğin platformu ve standartları

Android
Apple'ın kısıtlamalarından ve Microsoft'un Windows Mobile'ı rafa kaldırıp Windows Phone 7'ye odaklanmasının ardından, Mozilla Android'e odaklanmış durumda.

HTML5 ve VP8
Mozilla H.264'ü çok beğenmiyor, telif haklarının da ötesinde bu codec'in işlemciye çok yük bindirdiğini belirten ekip VP8'i başarılı buluyor ve destekliyor.

Mozilla HTML5'in yaygınlaşmasının birkaç seneyi bulacağını aktarmayı da ihmal etmiyor.

Okuyucu Yorumları