Firefox'un yaratıcısı Blake Ross Google'a yüklendi

Firefox'un yaratıcısı Blake Ross, Google hakkında pek iyi şeyler düşünmüyor. Bakın neler söylemiş...

Google'a çok kızdı!

Blake Ross, Blog'unda Google hakkında negatif yorumlarda bulundu. Ross'un düşüncesine göre Google giderek partizan bir tutum takınıyor ve yoğun şekilde kendi hizmetlerinin reklamını yapıyor.

Örneğin "Photo sharing" (resim paylaşımı) benzeri bir arama yapıldığında Google ipuçları adı altında kendi resim yazılımı Picasa'yı tavsiye ediyor. Aynı şekilde, "Blog" ya da "Calendar" kelimeleri arandığında yine ipucu olarak Google uygulamaları, yani Blogger ya da Calendar tavsiye ediliyor.

Ross, bu durumda arama motorlarının liderine güvenilemeyeceğini belirtiyor. Halbuki Google kendisini güvenilir, kullanıcı çıkarlarını önde tutan ve gücünü kötüye kullanmayan bir şirket olarak tanıtıyor.

Ross, kullanıcı için en iyi şeçeneği teşkil etmediğinden bu ipuçlarını hatalı buluyor. Google'ın da Microsoft gibi belli bir alanda tekel olduğunu belirten Ross, bu nedenle şirketin daha sorumluluk sahibi bir tavır sergilemesi gerektiğini söylüyor.

Bahsedilen bu ipuçları Türkçe menülü Google'da henüz gösterilmiyor. Arama çubuğunun yanındaki Tercihler bağlantısına tıklayıp, Arabirim Dili'ni İngilizce olarak belirlediğinizde ve ardından Tercihleri Kaydet'e tıkladığınızda, Google arabirimi artık İngilizce oluyor ve İngilizce kelimelerle arama yaptığınızda bu ipuçları gösteriliyor.

CHIP Online'ın Yorumu: Microsoft nasıl Internet Explorer'ın yaygınlaşması için Windows'u kullanıyorsa, görünen o ki, Google da arama alanındaki gücünü kendi ürünlerini öne çıkarmak için kullanıyor. Tekelleri şiddetle eleştirenler kendileri bu konuma geldiklerinde güçlerini sadece kendi çıkarları için kullanmaktan çekinmiyorlar anlaşılan... Üstelik, internetteki arama tekelinin yapabilecekleri, işletim sistemi tekelinin yapabileceklerinden çok daha yıkıcı olabilir.
Yorumlarınızı bekliyoruz!

Okuyucu Yorumları