Firefox ve Chrome'dan daha hızlı bir tarayıcı

En hızlı tarayıcı Chrome mu? Belki de Firefox dersiniz. Ama yeni tarayıcı ikisine de toz yutturacak.

Ne Firefox; ne de Chrome!

Neredeyse bir seneden beri Midori, tasarruflu Unix masaüstü arabirimi Xfce için sunuluyor. C programlama dilinde yazılmış proje internet sitelerini WebKit/Gtk motoru sayesinde çok hızlı biçimde yükleyebiliyor. 0.1.8 sürümü ile Alman geliştirici Christian Dywan, Midori'yi Windows platformuna da getirdi.

Hızlı: Midori hepsini dövüyor
Projenin başlangıcından iki sene sonra Midori, benchmark'larda başarısını gösteriyor. Güncel 0.1.9 sürümü Futuremark benchmark'ı Peacekeeper'da 2760 puan alarak rakiplerine toz yutturdu. Chrome 3.0.198.1 2632 puanla arkasından takip ediyor. Firefox 3.5.2 ise 1284 puan ile son derece yorgun gözüküyor. Son sırada ise 918 puanla Opera 9.64 var.

Güncel 0.1.9 sürümünü test etmek için karşılaştırmayı bir Linux sistemde yaptık (detaylar ilerleyen sayfalarda). Dywan'a göre elde edilen değeler bir Windows sistemindekinden belirgin derecede farklı olmamalıydı.

Download: Midori 0.1.8

Fonksiyonlar: Midori bunları sunuyor

Fonksiyonlar: Midori bunları sunuyor
Acid3 testi: Linux sürümünden farklı olarak tam puana ulaşamıyor.

Temel olana odaklanılmış olmasına rağmen Midori, günlük kullanımı kolaylaştıracak bir dizi pratik özellik sunuyor. Tarayıcı sekmeli gezinti, oturum yöneticisi, yer imi ve geçmiş yönetimi, eklenti, tema ve script desteği, serbest arama motoru seçimi ve birkaç geliştirici aracı sunuyor. Akıllı adres çubuğu arama motoru görevi de görüyor, yanlışlıkla kapatılan sekmeler bir tıklamayla tekrar açılabiliyor ve web siteleri, resimleriyle beraber büyütülebiliyor.

Yine de ilk Windows test sürümü 0.1.8 günlük kullanım olgunluğuna ulaşmış değil. Testimizde tarayıcının SpeedDial fonksiyonunu bir türlü kullanamadık. Windows altında basit bir Flash Player kurulumu bile başarısızlıkla sonuçlandı. Aynı zamanda bazen sayfalarda gösterim hataları oluştu (chip.com.tr de dahil) ve Linux altında Acid3 testinde tam puan elde etmesine rağmen Windows'ta 88 puan elde edebildi.

Sonuç: Sadelik isteyenler için güçlü bir tarayıcı
Hızlı ve sade bir tarayıcı isteyenler Midori'ye göz atmalı; kurulum bile gerektirmiyor. Birkaç hata dışında yazılım web'de hızlı ve güvenilir biçimde gezinti yapma imkanı sunuyor. Buna karşın acemi kullanıcılar sıradaki 0.1.9 sürümünü beklemeli. İkinci Windows sürümü ile geliştirici Dywan bilinen bazı hataları düzeltecek.

Test sistemi: Linux x64 yüklü, Intel Core2Duo E6300 işlemci, 1 GB RAM ve Geforce 7600 GS ekran kartlı bir sistem.

Download: Midori 0.1.8

Okuyucu Yorumları