Firofox 3'ün UI Ön İncelemesi Burada!

Mozilla Vakfı'nın başarılı tarayıcısı Firefox'un Gran Paradiso kod adlı yeni sürümünün incelemesi

FireFox3:GranParadiso

Dünya üzerinde hala en çok kullanılan Internet Tarayıcısı olan Internet Explorer'a karşı en kuvvetli alternatif Mozilla Firefox. Microsoft, Internet Explorer 7'nin kaymağını yemeğe başlarken Mozilla'da boş durmayıp, daha 2. sürümü yeni çıkmışken Firefox 3'ü duyurmuştu. Aslını isterseniz bir çok özelliği Internet Explorer'dan önce bünyesinde barındıran Firefox, her sürümünde kendini bir seviye daha yukarı çıkıp pazar payını sürekli arttırıyor. Belki yakın zamanda Internet Explorer'ı yakalayamayacak ancak elinden gelenin en iyisini yaparak aradaki farkı hızla kapatıyor.

Biz de CHIP Online ailesi yeni sürüm Firefox 3'ün, diğer adıyla Gran Paradiso'nun Kullanıcı Arayüzü'nü sizin için inceledik.

Firefox 3, diğer adıyla Gran Paradiso bazı önemli değişiklikler içerecek. Henüz yayınlanmamış ve Cairo grafik kütüphanesini barındıran Gecko Yorumlama Motoru'nun 1.9 sürümünü kullanıyor. Aynı zamanda performans, stabilite ve güvenlik konusunda geniş çapta gelişmeler mevcut ve kullanıcının karşılaşacağı bir çok yeni özellik sunuluyor.

İşte karşınızda geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde Firefox 3 için Mozilla Vakfı tarafından sürdürülen dizayn çalışmalarının hızlı bir gözden geçirilmesi.

Yerler : Favorilere Eklemek, Tagging ve Geçmiş (Places: Bookmarking, Tagging ve History)
Yerler (Places), favoriler, geçmiş ve diğer web siteleri ile ilgili diğer bilgileri saklamak için kullanacağımız yeni altyapımız. Yerler (Places) sistemini tarayıcıya yerleştirilmesi hala ilerlemekte olan bir süreç olsa da, final sürümü yer imleri işaretleme (bookmark tagging), tam metin içerikleme (full-text indexing), uzatılmış metadata araması (extended metadata search), tümleşin senkronizasyon özelliği (built-in syncing functionality) ve bir çok formatta yer imlerini gönderme gibi özellikleri destekleyecek.

Yer İmleri Yöneticisi (bookmark manager), bize bu durumla ilgili bir çok yaratıcı yol gösteriyor.

Bu arayüzler, onlar için en iyi yolda yer imlerini düzenlemenize, Web 2.0 içerisinde hızlı bir arama için geleneksel bir hiyerarşide kurulumunda sıralama yapmanıza imkan tanır. Yerler (Places) gerçekten yenilikçi olan bir çok yer imleri, geçmiş ve not alma eklentisine olanak tanıyacak.

Kötü Yazılım Algılama
Firefox 2'deki engellemeye paralel olarak kişisel bilgilerinizi çalmaya çalışan web sitelerini Firefox 3'de aynı şekilde bilgisayarınıza kötü niyetli yazılım yükleyeceğini anladığı web sitelerini engeller. Mozilla bu konuda Google ile birlikte çalışıyor.

İçerik Tutma
Firefox şu an bünyesinde, MIME type oluşuna, bir protokol oluşuna, bir RSS ya da indirilmiş bir uygulama oluşuna göre farklı iletişim kutuları bulunduruyor. Buna ek olarak, tüm bu farklı yapıları birleştirmek için, özel bir arayüz üstünde çalışmalarımız devam ediyor. Kullanıcı birbirini tutan, birleşik bir kullanıcı arayüzü ile karşılaşacak ki burada yapmak veya yönetmek istediği bölümü, indirilen bir içerik mi yoksa web sayfasından alınan microformatlı bir içerik mi olduğuna bakarak seçebilecek.

Microformat Algılama
Eğer web sayfasında bir mikroformat içerik mevcut ise fare işaretçisi değişeceğini ve buna göre tepki vereceğini göreceksiniz.

Gizli Sörf
Gizli sörfün amacı, kullanıcının hiçbir bilgisinin yerel olarak geçici olarak üzerinde saklanmadığı bir yere Firefox'u oturtmaktır. Bu durumda, konum çubuğunun görünümü değişecektir.

Nasıl Katılabilirsiniz?
-Yukarıdaki özellikler ile iligli geri bildirimde bulunarak
-Favori resim düzenleme aracınız ile kendi kişisel Firefox kullanıcı arayüzünüzü oluşturarak

Okuyucu Yorumları