Fısıldayan Barebone

Son model bilgisayarların ses çıkarmasını engelleyebilir ve film görüntüleme için yeterli performans göstermesini sağlayabilirsiniz.

Fısıldayan Barebone

Mükemmel bir oturma odası bilgisayarı şık görünmeli, yüksek performans sunmalı ve gürültü çıkarmamalı.Barebone sistemleri gerçekten güzel bir tasarıma sahiptirler, ancak sahip oldukları kompakt yapı nedeniyle çok fazla gürültü çıkarmaya meyillidirler. Bu sorunu, işlemcinin çalışma frekansını o anki ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde dinamik olarak değiştirerek çözebilirsiniz. Bunun sonucunda sisteminiz daha az ısınacak ve sessiz olacak, buna karşılık bir DVD oynatabilecek kadar da performans ortaya koyacaktır. Ne var ki bu işlemi ancak nForce2 yonga setiyle kullanılan Athlon XP işlemcilerde gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun için eCHIP’ten yükleyebileceğiniz ya da www.haswet.com’dan indirebileceğiniz 8rdavcore www.almico.com/speedfan.php adresindeki Speedfan ücretsiz araçlarını kullanmanız gerekiyor. Burada örnek olarak Athlon XP 2500+ işlemcisine sahip bir Barebone sistemini kullandık.

1. 8rdavcore aracını çalıştırın. Buradaki Settings sekmesini etkinleştirin ve Board açılır listesinden kullandığınız anakartın ismini seçin. Biz burada örnek olarak “Shuttle SN45G” girdik. Yaptığınız değişikliği Set düğmesine tıklayarak onaylayın.

2. fiimdi Main menüsü altında bulunan AutoFSB’yi etkinleştirin. Minimum ve maksimum Frontside Bus çalışma hızlarını ve ayrıca işlemci ve VDIMM besleme gerilimlerini resimdeki gibi değiştirin. Burada kullandığımız Athlon XP 2500+ için uygulayabileceğiniz maksimum değer “200:1,750:2,8” ve minimum değer ise “60:1,100:2,6” şeklindedir. Sistem güvenilirliliğini arttırmak üzere birkaç tane ara değer daha girin. Bunun için FSB çalışma hızı ve CPU ile VDIMM gerilimleri için de farklı değerler kullanın. Ayarlamaları Add’e tıklayarak uygulayın. Artık AutoFSB’yi etkinleştirebilirsiniz.

3. Artık işlemci fanını kontrol etmek için kullanabilece ğiniz SpeedFan aracını yükleyebilirsiniz. Programı çalıştırdıktan sonra Configure’a tıklayın ve Temperatures sekmesini etkinleştirin. Desired değerini “55” Warning değerini de “65” olarak değiştirin. Son olarak Logged seçene ğini etkinleştirin ve OK düğmesine tıklayın.

Fanın dönme hızını değiştirmek için Speeds başlığını etkinleştirin. İlk olarak Speed01 üzerine tıklayın ve Minimum value kutusuna değer olarak “1” sayısını girin. Ardından Maximum value olarak da “15” sayısını girin.Yaptığınız değişiklikleri OK düğmesine tıklayarak onaylayın. Artık sisteminizden ihtiyaçlarınız doğrultusunda maksimum performans alırken kulaklarınızı tıkamak zorunda kalmayacaksınız.

Okuyucu Yorumları