Fiziksel internet:Bildiğiniz interneti unutun

"Fiziksel internet" geliyor: Adı internet olabilir ama görevi tahmin ettiğiniz gibi bir şey değil...

Bu internet "fiziksel"!

Bir grup İngiliz bilimadamı ve lojistik uzmanı, gıda ve diğer malzemeleri yer altı tünellerinden geçirmeye yarayacak bir 'fiziksel internet' önerisinde bulunuyorlar. Fiziksel internet tanımlaması da, onlar tarafından bulunmuş...

Foodtubes, gıda ve bazı diğer ürünleri iki metre uzunluğundaki kapsüllerde taşımayı planlıyor. Kapsüllerin yer altı tünellerinde lineer motorlar sayesinde ve lojistik yazılımları kullanılarak hareket etmesi planlanıyor.

Foodtubes konu hakkında şunları söylüyor: "Eğer gıda sanayii uluslararası yük taşıma borularını kurarsa, dünya çapında yılda bir ila dört milyon ton arası karbondioksitten korunulacak, süpermarket ve diğer yükleme yerlerine daha hızlı, hedefe yönelik teslimat mümkün olacak."

Şu an için en önemli sorun sistemi kurmak gibi görünüyor ancak Foodtubes bunu matematikle çözdüğünü açıklıyor: "Kargo kapsülü masrafları, yolla taşımadan 5 kat daha ucuz olabilir ve her yolu yüksek kazançlı bir yatırım haline getirebilir".

Foodtubes, bunun Londra'da planlandığını, toplamda 400 milyon sterline malolacağını ve yılda 80 milyon sterlin getiri sağlayacağını belirtiyor.

Okuyucu Yorumları