Football Manager: Oyun mu, gerçek mi?

Siz Football Manager'ı halen bir oyun olarak mı görüyorsunuz? Bu yazıyı okuduğunuzda, eminiz fikriniz değişecek...

Football Manager gerçekleri...

Halihazırda ligin çoktan sona erdiği ve transfer sezonunun devam ettiği şu günlerde hangi futbolcunun nereye imza atacağı en çok konuşulan şeylerden biri. Futbol dünyasının en önemli dedikoduları ve tartışmalarını içeren bu konuşmalara son yıllarda bir tür paralel evren de eşlik ediyor: Football Manager. Zira bir takımın yeni transferi gündeme geldiğinde o futbolcunun "Football Manager'da harika olduğuna" dair söylemler de hiç eksik olmuyor.

Ağustos 2014 itibariyle, hem oyunseverlerin hem de yetenek avcılarının yakından tanıdığı ve zaten mükemmel gibi görünen Football Manager'ın (FM) veritabanı çok daha ayrıntılı, işlevsel ve güvenilir bir hale geldi.

Oyun ve gerçeğin buluşması

Oyun ve gerçeğin buluşması

Futbol tutkunları arasında tehlikeli boyutlara varacak kadar bağımlılık yaratabilen bu oyunun yaratıcısı Sports Interactive (SI) aslında gerçekten mevcut futbol endüstrisiyle tahmin ettiğimizden de içli dışlı. Zira firma, veritabanını kulüpler tarafından potansiyel transferler için kullanılan profesyonel analitik platformu ProZone Recruiter'a lisansladı.

Bunun ardından gelen iki sezon boyunca tam 51 ülkeden 1.300 yetenek avcısından oluşan bir ağ tarafından takip edilen 651.184 oyuncu (bu sayı oyun ilk defa 1992'de yayınlandığında 4.000 kadardı) için sunulan 250 adet farklı yetenek birçok profesyonelin aradığı oyuncuyu bulmasında yardımcı oldu.

Veriler ve oyun arasındaki denge

Oyunun bu eşsiz veritabanıyla ilgili açıklama yapan yetkililer bunun futbolcu transferinde her zaman olan riskleri en aza indirmenin harika bir yolu olduğunu belirtiyor.

Bolton Wanderers Football Club'ın veri analistliğini yürüten ve The Information Lab için çeşitli kulüplere de danışmanlık yapan Brian Prestige bunun kendilerine birçok ekstra bağlamlar kattığını ifade ediyor ve şöyle devam ediyor: "Bir oyuncuya dair daha çok şey anlıyorsunuz, Football Manager üzerinden onun oyun geçmişini, biyografisini ve öznel görüşleri elde ediyorsunuz. Bunları ProZone'dan aldığınız teknik performans verileri ve kulübün ihtiyaçlarına dair daha iyi bir anlayışa sahip yetenek avcılarının raporlarıyla birleştirebiliyorsunuz."

Peki oldukça yüksek meblağların dolaştığı böyle bir endüstrinin etkin bir parçası olmak Football Manager ekibi üzerinde bir baskı oluşturmuyor mu?

FM yetkilisi Miles Jacobson, Techradar'a verdiği demeçte "böyle bir baskı hissetmediğini" söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Her zaman oyundaki verilerin olabildiğince doğru ve gerçekçi olmasını istedim. Zaten tam da bu yüzden insanlar bu alternatif evrene geçtiklerinde oynadıkları oyunu inandırıcı bulabiliyorlar."

Sahada kanıtlanan veriler!

Sahada kanıtlanan veriler!

Futbolcuların birçok kategoriye ait detaylı verilerinin oldukça gerçekçi bir biçimde toplanması FM'nin gerçek futbol endüstrisinde de etkisini arttırıyor. Jacobson, bu duruma dair ilginç bir anısını da paylaşıyor: "Bir defasında iki oyuncunun hız ve sürati hakkında tartışıyorduk, ben de bu ikisini gerçekten yarıştırmayı önerdim. İki oyuncuyu aynı anda koşturup bunu filme çektiler ve bize gönderdiler ve ekibimizin en başından beri haklı olduğu ortaya çıktı."

Diğer yandan FM verilerinin ProZone Recruiter'da yer almasının oyuncu tanıma sürecini de demokratikleştirdiği bir gerçek. Zira bu sayede etkili bir maddi desteği olmayanlar bile son derece güvenilir bu verilere ulaşabilir hale geldi. FM yetkilileri işte bu fırsat eşitliğinin daha da geliştirilmesini istiyor.

Karar aşamasındaki belirleyici rol

ProZone Recruiter gibi araçlar özellikle son dönemde hiç olmadığı kadar önemli bir hale geliyor. Zira futbol endüstrisi geliştikçe artık büyük kulüplerin yanında diğer birçok kulüp de maddi olarak giderek güçleniyor ve daha önemli transferlere imza atmaya başlıyor. Diğer yandan en zengin kulüplerin bile transfer bütçelerini doğru bir biçimde değerlendirmeleri, bu verilerin önemini arttıran bir başka etken.

FM yetkilileri kulüpler adına yapılan transferlerde verilerin değerleri ve bunun ardındaki sürecin anlaşılması, ve aynı zamanda yetenek avcılarının da yargı ve gözlemlerine değer verilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Diğer yandan, yetenek avcılığı aslında muhtemelen hiçbir zaman bir bilim dalı gibi kesin sonuçlar vermeyecek olsa da, Football Manager ekibi bir sonraki jenerasyonun yıldız futbolcularını şimdiden belirlemeye başladı bile.

Okuyucu Yorumları