Ford, araçlarında nanoteknoloji kullanacak

Ford, araç performansını arttırmak ve daha etkin yakıt kullanımı için nanoteknolojiden faydalanacak.

Daha az benzin...

Ford, otomobillerinde nanoteknoloji kullanımını yaygınlaştırmayı düşünüyor. Nanoteknoloji son aylarda sıkça tartışılmaya başlandı. Olabildiğince alanı genişletilmeye çalışılan nanoteknolojinin kullanımı, özellikle kanser hastalığının tedavisi için bir umut ışığı olarak görülüyor.

Ancak nanoteknolojinin kullanımı sadece sağlık alanında düşünülmüyor. Ford, araçların önemli yerlerinde nanoteknolojiden faydalanmayı umuyor.

Ford Araştırma ve Geliştirme Mühendisliği'nde görev alan Matthew Zaluzec bu konuda şunları söylüyor: "Otomobil endüstrisi nanopartiküllerini yaratma konusunda artık daha etkin bir konuma geldi. Amacımız nanopartiküllerini önce almak, onları birbirinden ayırmak ve mevcut materyallere dağıtmak. Bu sayede araçlarımız daha hafif, ve daha sağlam olurken, yakıt ise daha etkin bir şekilde kullanılabilecek."

Nanoteknolojiden faydalanılması ile, araç içinde ve motor parçalarında, Ford'un daha güçlü ve hafif plastikleri üretmesi mümkün olacak.

Ford'un nanoteknolojiyle bu denli uğraşmasının ana nedeni, aslında araçlarının ağırlığını göreceli olarak azaltmak. Elbette araçların ağırlığının azalması, Ford araçlarında bir güvenlik zaafiyeti anlamına da asla gelmeyecek.

Yapılan bazı endüstri analizleri de gösteriyor ki, ABD'de 2015 yılına kadar nanoteknolojinin araçlardaki kullanım oranı %70'e kadar çıkacak ve bu teknoloji sayesinde, 7 milyar $ gibi hayli yüksek bir gelir elde edilecek.

Okuyucu Yorumları